Od kada je objavljeno da je simptom kovida-19 i povišena telesna temperatura, mnogi češće kontrolišu stanje na toplomeru. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ne treba da paničite ako primetite da je vaša temperatura malo viša od 37 stepeni.

Ilustracija/Pixabay

Iako svaka temperatura viša od 37 može da zabrinjava, stvari nisu tako jednostavne i postoje mnogi lični, medicinski i faktori okoline koji utiču na telesnu temperaturu i određuju da li je ona kod nekog povišena.

Koncept normalne telesne temperature, ne više od 37 stepeni, postavio je sredinom 19.veka nemački doktor Karl Vunderlih i taj standard  se održao do danas.

Ipak, mnogi lekari upozoravaju da je normalna telesna temperatura raspon, a ne samo jedna brojka i da brojni ljudi imaju temperaturu i višu i nižu od standardne, a osećaju se potpuno normalno i dobro.

Naša telesna temperatura često niža ujutru, a poraste kako se bliži noć. Kod osoba obolelih od kovida -19 temperatura je bila viša i tokom noći. Kako onda razlikovati normalnu telesnu temperaturu od one povišene, koja može ukazivati i na kovid-19?

„Temperatura prouzrokovana kovidom-19 ostaće visoka i neće se snižavati i osetićete je, dok normalnu temperaturu, koja varira, čovek uopšte ne oseti“, rekao je dr Valid Džavejd, načelnik odeljenja prevencije i kontrole infekcije u bolnici „Mount Sinai Downtown“ u Njujorku. Osim toga, groznicu prate i drugi simptomi, poput drhtanja.

Kako proveriti koja je vaša normalna telesna temperatura?

Da biste sa sigurnošću ustanovili koja je vaša normalna telesna temperatura, trebali biste da je merite tri puta devno, ujutru, popodne i uveče i te rezultate da beležite nekoliko nedelja. Na kraju ćete moći da odredite prosečnu temperaturu normalnu za vas za određeno doba dana.

Kada budete znali koja je vaša normalna telesna temperatura, biće vam lakše da procenite vaše stanje i da li je odstupanje od toga znak za odlazak kod lekara ili ne, prenosi CNN.

Drugi faktori koji mogu da utiču na vašu telesnu temperaturu su i lekovi poput acetaminofena ili ibuprofena, koji se često uzima protiv bolova, ali i snižava temperaturu.

Protibupalni lekovi, kao oni koji se koriste u lečenju karcinoma, reumatoidnog artritisa ili lupusa takođe mogu da  utiču na vašu temperaturu, zato pročitajte uputstvo koje dobijate uz lekove, kako biste znali kako će i da li će uticati na vašu temperaturu.

Kako pravilno izmeriti temperaturu?

Kako biste proverili ispravnost vašeg toplomera, temperaturu merite tri put zaredom, u razmaku od 10 minuta od svakog merenja. Ako rezultati variraju, a vi se i dalje isto osećate, moguće je da vam treba bolji toplomer.

Temperatura se može meriti kroz kožu, usta, rektum ili pazuh.

„Termometri za merenje temperature kroz kožu najlakši su za korišćenje, ali mogu da budu manje tačni od oralnih ili rektalnih termometara“, rekao je lekar. Što se temperature merene pod pazuhom tiče, ona je negde između.

Tačnost merenja može biti  uslovljena i okruženjem, pa ako ste usred zime ušli u kuću i počeli sa merenjem temperature, normalno je da će u narednih 30 do 40 minuta vaše telo biti hladnije i da biste trebali da pričekate bar sat vremena kako biste izmerili temperturu.

Osim vremenskih uslova, temperaturu oralnim putem ne biste trebali da meritei ni ako ste upravo popili  hladno ili vruće piće, pa i u toj situaciji pričekajte 30 do 40 minuta i onda izmerite temperaturu.

Ako ste primetili da vam je temperatura nešto povišena u odnosu na dan ranije, a nemate baš nikakvih drugih simptoma, izmerite temperaturu i sutra.

„Ako se ne događa ništa drugo, temperatura bi preko noći trebala da se vratiti u normalu. Ako se to ne dogodi, trebalo bi da se uradi test na koronavirus, posebno ako su vam se pojavili i drugi simptomi kao što su kašalj, kratak dah, malaksalost ili gubitak čula ukusa i mirisa“, rekao je doktor.

Autor: CNN