Vesti

“Pružni prelazi” je aplikacija za mobilne telefone koja će vas upozoravati kada se približavate pružnom prelazu.

Play store screenshot

Kompanija Infrastruktura železnice Srbije a.d. objavila je da je napravila ovu aplikaciju čiji je cilj da korisnicima pruža potpune informacije o svim pružnim prelazima u Srbiji i na taj način putovanje čini bezbednijim.

Iako ne sumnjamo u namere ove kompanije da doprinese povećanju bezbednosti, prilično smo sigurni da ako već postoji spisak prelaza, koji se jel’te – već nalaze na mapi i to ne samo Guglovoj, ova kompanija treba da ih obezbeđuje i na drugi način: pravovremenom signalizacijom, rampama i drugim barijerama. Isto tako, sva ta signalizacija služi da upozori da se uskoro dolazi do pruge, a vozači uz dobru signalizaciju ne bi imali potrebe da koriste nikakvu aplikaciju – osim ako ne voze žmureći.

Međutim, vidimo da postoji i drugi način, a to je aplikacija za mobilne telefone koja je objavljena na Google Play prodavnici 3. decembra 2019. godine i u trenutku pisanja ovog teksta ima oko 100 instalacija.

U saopštenju ove kompanije navodi se da aplikacija korisnike na vreme informiše da se približavaju pružnom prelazu i na taj način upozorava da se u saobraćaju ponašaju odgovorno i pažljivo.

Kako radi aplikacija “Pružni prelazi”

Aplikacija “Pružni prelazi” na standardnoj Google karti prikazuje lokacije svih pružnih prelaza, koji su označeni znakom Andrejin krst, kako i treba da budu označeni u skladu sa Zakonom.

Naravno, za rad aplikacije neophodna veza sa internetom i da GPS uređaj na telefonu bude uključen, odnosno da može da se locira položaj korisnika aplikacije. Pored dozvole za očitavanje vaše lokacije, ova aplikacija zahteva i dozvolu za pristup vašim fotografijama i drugim medijskim datotekama, pristup vašem skladišnom prostoru (storage) i potpun pristup internetu.

Ova aplikacija će dati detaljne podatke prilikom dodira o samom pružnom prelazu: način osiguranja, broj koloseka koji se prelaze, širina pružnog prelaza u metrima, ugao prelaska na pružni prelaz, vrsta kolovoza i kategorija puta.

Kada se korisnik aplikacije nađe u zoni putnog prelaza, aplikacija daje zvučna i vizuelna upozorenja. Na 500, 300 i 100 metara udaljenosti od pružnog prelaza, aplikacija glasovno obaveštava korisnike da se nalaze na odgovarajućoj udaljenosti od pružnog prelaza.

Aplikacija “Pružni prelazi” omogućava korisnicima i da “Infrastrukturi železnice Srbije” pošalju fotografiju ili video snimak događaja sa pružnih prelaza i ostave svoj komentar, a cilj je da se na takve komentare što pre reaguje i otklone eventualne primedbe, što je veoma zanimljivo.

Kako se navodi u saopštenju, rukovodstvo i stručne službe “Infrastrukture železnice Srbije” svakodnevno će pratiti i analizirati sve dobijene informacije, a biće to način i da se ostvari dvosmerna komunikacija sa građanima.

Aplikacija “Pružni prelazi” će u narednom periodu stalno biti unapređivana, a može se preuzeti s Gugl plej prodavnice, naravno besplatno – na ovom linku. Ako vam je potrebna.

Inače, za sada aplikacija ima ocenu 4,7, a ocenilo ju je za sada desetoro ljudi.

Autor: RTV “Biser”, Izvor: Daljine.rs

Najčitanije objave