Kontrola ispravnosti automobila mogla bi da pojeftini u narednih tri do šest meseci, zahvaljujući izmeni Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila na kojima trenutno radi Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Pixabay

Ova korekcija propisa će omogućiti da se na tehničkom pregledu istovremeno proveravaju dva četvorotočkaša, saznaju Novosti.

To znači da će kontrolori u toku dana moći da pregledaju više vozila, što će doprineti snižavanju cena i manjim gužvama.

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom februara propisala da se tehnički pregledi za putničke automobile ne mogu naplaćivati skuplje od 6.020 dinara, niti jeftinije od 3.070.

„Od 6. jula kada je počela primena novih pravila i snimanja kompletnog toka pregleda, usporen je čitav proces, pa provera jednog vozila traje od 45 do 50 minuta“, objašnjava sagovornik Novosti.

„Ovo je razlog što MUP radi na izmenama Pravilnika“.

To bi trebalo da se završi u narednih tri do šest meseci, a onda se očekuje i pad cene. Ako se za 50 do 60 odsto poveća frekvencija pregledanih vozila, to znači i da će se brže završavati provera i da će se smanjiti čekanja.