Povodom zatvaranja projekta Svetionik znanja Alumni mreža, Ministarstvo turizma i omladine ugostilo je u Palati Srbije Alumniste Svetionika znanja, najvećeg projekta za srednjoškolce u Srbiji. Na događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva, kao i predstavnici Asocijacije za afirmaciju kulture, koji su izneli svoje stavove i viziju za budućnost.

Ivana Antonijević, pomoćnica ministra Ministarstva turizma i omladine zadužena za omladinu, izrazila je nadu da će se saradnja nastaviti i kroz novo ministarstvo, te istakla važnost projekta Svetionik znanja i njegovog doprinosa u aktivaciji mladih na lokalnom nivou. Govorila je i o Nacionalnoj strategiji za mlade istaknuvši da su upravo projekti poput Svetionika, kao i partnerstvo sa Asocijacijom za afirmaciju kulture, pomoć Ministarstvu da podstakne mlade na lokalnom nivou da postanu pokretači promena u svojim zajednicama.

Andrej Balanč, izvršni direktor ASK-a, i Maja Rubin, senior menadžerka operacija, osvrnuli su se na dosadašnju saradnju, i istakli značaj Svetionika za mlade, naglasivši kako je aktivacija omladine na lokalnom nivou od izuzetnog značaja, te da je Svetionik znanja, kao jedan od najvećih projekata za srednjoškolce u Srbiji, izvanredan početni korak ka ostvarenju tog cilja.

Učesnici projekta Svetionika znanja Alumni mreže postavljali su pitanja, istaknuli su značaj koji je Svetionik imao u njihovom ličnom napredovanju, uz velik  želju da se ponovno uključe i doprinesu projektu koji im je toliko značio.

„Svetionik znanja je mesto koje izvlači najbolje iz mladih ljudi. Svakome od nas je putem ovog programa pružena mogućnost da predstavimo najbolje iz sebe i otkrijemo segmente naših ličnosti koje treba nadograđivati. Najveća želja svima nama je da ovaj program nastavi da poboljšava mlade ljude u svakom smislu i osvetljava značaj aktivizma i zalaganja za lokalne zajednice.“– rekla je Ivona Ilić, učesnica VI generacije Svetionika znanja i potpredsednica Alumni odbora.

Iza Svetionika znanja su mnogi uspešni projekti srednjoškolaca širom Srbije. Svetionik znanja postoji već šest godina, a njegov glavni cilj je da kroz kreativan i poučan tromesečni rad podstakne srednjoškolce da savladaju osnove pisanja projekata, da ih prezentuju i realizuju, kako bi pokrenuli pozitivne promene u našem društvu, a pre svega u svojim lokalnim zajednicama. Danas, ima preko 300 alumnista tj bivših učesnika u više od 40 gradova Srbije.

Alumnisti zavrsnog događaja projekta Svetionik znanja Alumni mreža, koji je realizovan uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, ceo vikend su proveli u druženju i razmena znanja i iskustva, a u okviru planirane aktivnosti, posetili su arheološki lokalitet Belo brdo u Vinči radi afirmacije pozitivnih veza između Republike Srbije i SAD-a čija Ambasada je donacijom od 475 000 dolara pomogla restauraciju lokaliteta.