13. novembra 2023. godine u pozorišnoj sali Doma kulture Kostolac sa početkom u 12.45 časova održaće se pozorišna predstava „Bedemi ćirilice“.
393736825-714426690717858-2992619421083597467-n
„Bedemi ćirilice“ govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti i jeziku i pismu koje oplemenjuje narod slovenski. Ovo je pesma ali i plač o gradnji bedema, na kojima je uzraslo pismo, koje vekovima napaja naše postojanje.
U predstavi igraju Predrag Jovanović iz Paraćina i Aleksandar Jelenić iz Topole koji su ujedno i idejni tvorci ovog projekta.
„Bedemi ćirilice“ su istorijska i duhovna priča stavljena u okvire nadasve neobičnog čitanja i tumačenja pozorišne umetnosti. Raznolikost dramskog izraza i režijska inovativnost publiku vodi u neispričane borbe u dušama svete braće.
Sve to obojili su tonovi frule virtuoza Milinka Ivanovića Crnog a zanimljiv sloj boja ovoj priči dali su kostimi i scenografija umetnice Ane Kolbjanove.
Predstava je zabeležila uspešne nastupe u Srbiji i Crnoj Gori. Predstava je izvođena u večernjim terminima u pozorištima zatim pri obeležavanju raznih manifestacija i organizovana je za učenike fakulteta, osnovnih i srednjih škola.
Nosioci glavnih uloga na veran način prikazuju dramu, onu koja se odvijala u dušama svete braće, ali i onu koja se odigravala između njih i sveta replikama svojih likova oni oslikavaju stavove – stubove sveta u kome je istina mera svega. Sveta čije ime je ljubav, čije lice je Božiji blagoslov, čiji duh su vera, nada i radost, a čiji um su snaga i volja zapečaćeni večnošću.
Pozorišnu predstavu „Bedemi ćirilice“ organizovao je Centar za kulturu Kostolac pod pokroviteljstvom Gradske opštine Kostolac.