Zbog tek iznikle trave i useva koji se pomaljaju, po ozeleneloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni. Uglavnom je u znaku Uskršnjeg posta koji je, opet, sav u znaku ispaštanja i molitve.

Foto: RTV Biser

Međutim, april je mesec koji je i te kako ispunjen i vedrim danima, pesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu, i kako su naši stari predskazivali vreme na osnovu vremenskih prilika vezanih upravo za april.

Narodna mudrost kaže: “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.” A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine! Deca koja se rode u aprilu vedra su duha, vredne i dobronamerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je specijalnost. Ipak, umeju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savete čak i kada su dobronamerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crevnih bolesti, kao i glavobolje.

A evo i kakva nas to godina, po narodnom verovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

– Ako je april lep biće ružan maj. – Ako je april vlažan, onda je valjan. – Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja. – April u kiši, maj u cvetu. – Mokar april, suv jun. Suv april, mokar juni. – Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu. – Posle aprilske grmljavine više mraza nema. – Što je april tiši i lepši, to je maj ljući i besniji.

– Što pre u aprilu trn iscveta, to pre u junu bude žetva. – Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april. Predskazanje vremena:

Ako je sunčano na Blagovesti, biće godina rodna, a ljudi zdravi. Ako je na Blagovesti tmurno, hladno i snežno, biće jesen pozna.

Narodne izreke: Staro nestalo – novo ne stiglo. Odnosi se na period u kojem ponestaju zimske zalihe hrane, a nova tek počinje da niče.

Narodni nauk: Ako do Blagovesti nisi orezao vinograd, a ti gunj na glavu, pa makar po kiši orezuj da što pre dovršiš.