“Koliko jezika govoriš, toliko ljudi vrediš”, kaže latinska izreka. Ipak, nisu svi jezici laki za učenje, a nova mapa svrstala je svetske jezike od najlakših do najtežih.

Odgovor na pitanje koliko je teško naučiti jezik je subjektivno, a ne zavisi samo od smisla za jezike već i od dela sveta iz kojeg dolazite, baš kao i razlici između materinjeg jezika i jezika koji želite da naučite.

Jezici koji nestaju

Svakih 14 dana nestane po jedan jezik. Do početka sledećeg veka verovatno će iščeznuti skoro polovina od otprilike 7.000 jezika koji se govore na planeti, jer mnoge zajednice daju prednost engleskom, mandarinskom ili španskom u odnosu na svoj maternji jezik.

Tako je, recimo, za ljude sa engleskog govornog područja rumunski jezik lakši od nemačkog, a takođe će pre progovoriti na ruskom, nego mađarskom jeziku.

Na listi najzahtevnijih dominiraju azijski jezici. Osim kineskog ,odnosno mandarinskog, izuzetno teškim se smatraju vijetnamski, Hindu i japanski. Osim ova četiri koji su isključivo azijski pri vrhu se našao i arapski koji se osim na Bliskom istoku govori i u zemljama severne Afrike.

Srpski jezik našao se u 4. kategoriji, za koju je potrebno 44 nedelje, odnosno 1100 sati.

Izvor: nationalgeographic.rs

Foto: Shutterstock