“Kолико језика говориш, толико људи вредиш”, каже латинска изрека. Ипак, нису сви језици лаки за учење, а нова мапа сврстала је светске језике од најлакших до најтежих.

Одговор на питање колико је тешко научити језик је субјективно, а не зависи само од смисла за језике већ и од дела света из којег долазите, баш као и разлици између материњег језика и језика који желите да научите.

Језици који нестају

Сваких 14 дана нестане по један језик. До почетка следећег века вероватно ће ишчезнути скоро половина од отприлике 7.000 језика који се говоре на планети, јер многе заједнице дају предност енглеском, мандаринском или шпанском у односу на свој матерњи језик.

Тако је, рецимо, за људе са енглеског говорног подручја румунски језик лакши од немачког, а такође ће пре проговорити на руском, него мађарском језику.

На листи најзахтевнијих доминирају азијски језици. Осим кинеског ,односно мандаринског, изузетно тешким се сматрају вијетнамски, Хинду и јапански. Осим ова четири који су искључиво азијски при врху се нашао и арапски који се осим на Блиском истоку говори и у земљама северне Африке.

Српски језик нашао се у 4. категорији, за коју је потребно 44 недеље, односно 1100 сати.

Извор: nationalgeographic.rs

Фото: Shutterstock