Vesti

Srednje škole postaju obavezne

Govoreći na tribini „Obrazovanjem do jednakosti i razvoja“ u zgradi Opštine Novi Beograd, koju je organizovao Fond „Svetozar Marković“, ministar prosvete Branko Ružić, je izjavio da je obrazovni sistem u Srbiji na ponos državi i građanima.

Foto: Pixabay

Naglasio je da je obrazovanje dragulj razvoja svakog društva i da, ako tako budemo sagledali naš obrazovni sistem, imamo čemu da se nadamo i pored svih teškoća koje su nas zadesile.

– Ima još mnogo toga da se uradi, ali je mnogo toga i urađeno. Značajno je da možemo da ukažemo na to da trend obuhvata što većeg broja dece, od predškolskog pa sve do fakulteta – poručio je Ružić.

Istakao je da sva deca imaju pravao na obrazovanje, bez obzira gde žive, kakvog su materijalnog statusa ili veroispovesti, piše Tanjug.

– Nemojmo zaboraviti da je kod nas, prema Ustavu, osnovno obrazovanje obavezno, dok srednje još uvek nije. Prema Planu obrazovanja do 2030. i obavezno srednjoškolsko obrazovanje trebalo bi da uđe u Ustav, što će dovesti do većeg finansijskog opterećenja obrazovnog sistema – rekao je ministar.

Naglasio je da je posebna pažnja posvećena obuhvatu dece iz osetljivih grupa, pre svega dece iz materijalno ugroženih porodica, romske dece i dece sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Izvor: nportal/Tanjug

О аутору