Juče je u Galeriji savremene umetnosti svečano otvarena izložba slika pod nazivom „Plave priče“ ruske umetnice Sofije Ječine. Izložena dela rađena su u tehnici ulje na platnu i predstavljaju najnoviji Sofijin ciklus.

Foto: RTV Biser

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da je „Sofijino umetničko istraživanje i inspiracija usmereno na sve što je u vezi sa njenim ličnim iskustvom. Svaka strana ovog iskustva je vredna posmatranja: od najkonkretnijeg, svakodnevnog, domaćeg, do najtranscendentnijeg, metafizičkog; od aktuelnog ka vanvremenskom, ističući s vremena na vreme radoznalu, poetsku, dirljivu stranu. Ječinu inspirišu sećanja, magični trenuci, intimna iskustva, prelepa mesta, povezanost čoveka sa svetom prirode i celokupnim okruženjem. Nastale slike jesu kumulativna mešavina njenih dosadašnjih životnih doživljaja koja su oblikovala način na koji umetnica vidi svet.

Foto: RTV Biser

Spoj pune boje, geometrijske strukture i naturalističkog zapažanja Sofiju Ječinu dovodi u rang slikara čiji rad ne prolazi neprimećeno. Potrebna je hrabrost da se u vremenu u kome je pojam lepog postao unižen ponudi nada za značaj svakodnevnih pogleda na ljude, stvari i predele, da se poezija „podmetne“ kroz, akademski korektnim jezikom rečeno, umetničko istraživanje u umetnosti i kroz umetnost. Kroz polje empatije i potencijala koje nude različite kulture u sastavu modernističke slike Ječina transponuje predstavu konvencionalnog pejzaža, mrtve prirode i portreta u okvire figurativnog slikarstva. Slikarstvo stoga preuzima narativni zadatak, postajući iz autobiografskog biografsko, iz posebnog opšte. Elementi ovog narativa mogu se identifikovati u događajima koji se razmatraju u modernom ključu, od objekata koji simbolizuju ljudske situacije, ili ljudskim figurama koje su predmet psihološkog istraživanja. Ma za šta se odlučila, Sofija Ječina kroz nove alegorije vremena bira da prenese svoju toplu viziju sveta, istovremeno smirenu, postojanu i ponekad setnu.“
Publici se obratila i sama slikarka zahvalivši se na gostoprimstvu rekavši da je najviše inspirišu ljudi koji dolaze na njene izložbe, ali i sama Srbija.

Foto; RTV Biser

Sofija Ječina rođena je na Kurilskim ostrvima (SSSR). Prvu samostalnu izložbu imala je 2010. godine u Kursku. Dve godine kasnije postala je član Udruženja umetnika Rusije i Međunarodne asocijacije umetnika Uneska. Karijeru u zapadnoj Evropi započela je 2014. godine, od kada je izlagala u više evropskih država.

Od 2016. godine – član Međunarodne unije novinara, autor knjige o Srbiji „Beograd u Plavom“. U Srbiji i regionu izlagala je: više puta u Beogradu, zatim Kruševcu, Sremskim Karlovcima, Puli, Trebinju, Banja Luki, Doboju.
O životu Sofije snimljen je dokumentarni film „U potrazi za mestom” (reditelj – Miroslav Bata Petrović). Od 2017. godine živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji.

Izložba je otvorena do 28.9.2022. godine, ulaz je slobodan.