Na sednici SO Kučevo održanoj 14. marta doneta je odluka da se ime Biblioteke „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo promeni u: Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ Kučevo.

Stevan Raičković bio je jedan od najznačajnijih srpskih pesnika. Rođen je 5. jula 1928. godine u Neresnici nadomak Kučeva, u školi u kojoj su u to vreme kao učitelji službovali njegovi roditelji. Iz Neresnice su otišli kada je Stevan Raičković imao svega dve godine, ali niti je on zaboravio mesto u kome je rođen, niti je ono zaboravilo njega. U svojoj memoarskog prozi pod naslovom „Jedan mogući život“ Stevan Raičković spominje Neresnicu na više mesta, u setnom tonu, i ona za pesnika dobija značaj mitskog zavičaja. Zapisao je: „Kad mi bude najteže u životu otići ću u Neresnicu, odakle je sve i počelo.“
Ove godine navršava se trideset godina otkako je pesnik u neresničkoj školi otvorio biblioteku koja i danas nosi ime po njegovim roditeljima, Živki i Milanu Raičkoviću. Tom prilikom je rekao: „Neresnica je meni ostala kao jedna, skoro izmišljena, reč. Ali, ja sam se celoga života sećao Neresnice, jer svuda morao da je zabeležim, na svakom dokumentu, u biografijama svojim, uvek sam voleo da napišem da sam se rodio u Neresnici.“

Pravo je vreme da i gradska biblioteka u Kučevu ponese slavno ime svog zemljaka, koji je preminuo u Beogradu 6. maja 2007. godine. Narodna biblioteka „Stevan Raičković“ će početkom juna organizovati i književnu manifestaciju u pesnikovu čast, a treći broj književnog časopisa „Maksim“, u izdanju biblioteke, biće mu u celini posvećen. Svi ovi planovi ostvaruju se uz podršku porodice Raičković.
Važno je napomenuti i da Nikola Sikimić Maksim, po kome je biblioteka nosila ime skoro 37 godina, neće biti zaboravljen. Osim predstavljanja legata i delova memoarske proze „Rastanci“, njegovo ime će trajno nastaviti da živi kroz Maksim, časopis za književnost, umetnost i kulturu, koji će kučevska biblioteka nastaviti da izdaje.