Nešto više od polovine potrošnje najsiromašnija domaćinstva u Srbiji, u takozvanom prvom decilu, odlazi na hranu i bezalkoholna pića, 15,9 odsto na stanovanje i komunalije, a 3,6 odsto na transport, pokazuje anketa Republičkog zavoda za statistiku o potrošnji stanovništva za 2019. godinu.

 Ilustracija/Pexels

To znači da gotovo tri četvrtine celokupne potrošnje u deset odsto domaćinstva sa najmanjim primanjima odlazi na podmirivanje najosnovnijih životnih potreba.

U prvi decil inače spadaju domaćinstva koja u proseku troše 25.329 dinara po potrošačkoj jedinici.

Pored toga, podaci pokazuju da takva domaćinstva troše 4,1 odsto na duvan i alkoholna pića.

S druge strane, svega 0,4 odsto izdvajanja ide na obrazovanje (u proseku 93 dinara mesečno), a 4,4 odsto na zdravstvo.

Na odeću i obuću siromašnija najsiromašnijih domaćinstva otpada svega 2,4 odsto njihove potrošnje.

Kada se govori o svim domaćinstvima u Srbiji, ponovo se najviše troši na hranu i bezalkoholna pića, ali je taj udeo nešto niži, 34,2 odsto, na stanovanje oko 16,7 odsto, a na prevoz 9,3 odsto.

Najviše ljudi u Srbiji živi u dvosobnim stanovima i to 40,3 odsto njih, u trosobnim sanuje 26,6 odsto, u četvorosobnim 18,6 procenata, a u jednosobnim 12,7 odsto.

Stanove u najvećem broju slučajeva, tačnije 55,96 odsto, greju na čvrsto gorivo, dok centralno grejanje ima svega petina domaćinstava, tačnije 20,6 odsto.

Anekta pokazuje da je telefon imalo 90,8 odsto domaćinstava, računara ili laptopova 56,9 odsto, kola 51,9 odsto, klima uređaj 37,9 odsto, a mašinu za pranje sudova svega 19,2 odsto.

U anketi su učestvovala 6.354 domaćinstava a njome se, osim o potrošnji, prikupljaju i podaci o životnom standardu, odnosno uslovima stanovanja i snabdevenosti trajnim dobrima.

Izvor: RZS