Majkl Silvester Gardenzio Stalone je američki filmski glumac, režiser i scenarista. Najpoznatiji je po filmskim serijalima Roki i Rambo.

Foto: Vikipedija

Stalone je rođen u Njujorku, 6. jula 1946. godine od Franka Stalonea Starijeg (italijanskog porekla) i Žaklin „Džeki“ Labofiš (rusko-jevrejskog i francuskog porekla). Njegov mlađi brat Frank Stalone je pevač po zanimanju.

Svoju glumačku karijeru započinje u pornografskom filmu Žurka „Kod Kiti i pastuva” 1970. godine. Kasnije dobija malu ulogu sa Vudijem Alenom u filmu Banane. Posle toga dobija još nekoliko manjih filmskih uloga, a kasnije se pojavljuje kao gost u TV serijama Policijska priča i Kodžak. Filmsku slavu stiče 1976. godine ulogom boksera u velikim filmskom hitu Roki. Za snimanje ovog filma potrošeno je svega milion dolara, a zaradio je u svetu preko 225 miliona dolara.

Posle Rokija popularnost mu raste i igra velikim filmskim hitovima kao što su: Roki 2, Rambo, Roki 3, Rambo 2, Tango i Keš, Specijalista i mnogim drugim. U muzičkom filmu Veštački dijamant iz 1984. gde je igrao sa Doli Parton je osim glume i pevao. Takođe, osim filma on i Doli su snimli zajedničku ploču sa celim pesmama iz filma. Veliki je poštovalac Bolivudske filmske industrije, gde je i snimio jedan film.

Izvor: Vikipedija