Problemi roditelja datiraju mnogo pre pojave korona virusa. Dodatno je vanredno stanje zakomplikovalo, već izazovno spoticanje roditelja o nenaklonjena zakonska rešenja države. Zbog uvođenja vanrednog stanja mnogi građani bili su u prilici da vide kako se živi bez plate dva meseca, a samo trudnice znaju kako je to živeti i plaćati uredno sve račune, stanarine i uz to pripremati sve potrebne stvari za bebu i to bez plate čak pet meseci. 

Foto: Freepik

Trudnice koje od decembra meseca nisu primile uplatu na trudničkom bolovanju, i ako su uprkos vanrednom stanju dostavile poslodavcu sve potrebne doznake, pokrenule su peticiju kako bi nadležni konačno preduzeli potrebne mere i rešili problem sa kojim se suočavaju.

Drage mame, trudnice, buduce trudnice,
pokrenuli smo ovu peticiju kako bi se zakon, kada su trudnice i isplata trudničkog u pitanju, promenio. Trudničko bolovanje je pravo koje ima zaposlena žena, tj. žena u radnom odnosu kod poslodavca po ugovoru o radu. Zaposlena žena koja je na održavanju trudnoće trebalo bi da odmara i posveti se sebi i porodici. Smisao trudničkog i jeste u zaštiti zdravlja trudnice
, navode nezadovoljne trudnice u grupi Bebac trudnice i mame. 

Zašto trudnicama na bolovanju kasni novčana naknada?

Prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju RFZO je obavezan da izvrši uplate trudnici u roku od mesec dana od prijema dokumentacije od poslodavca, koja mora biti uredna i komletna. RFZO se često poziva na to da poslodavac nije dostavio urednu dokumentaciju. Veliki je broj savesnih poslodavaca koji izmiruju svoje obaveze, ali postoje i oni koji ne uplaćuju naknade na vreme.

Trudnice koje su pokrenule peticiju navode da je potrebno promeniti postojeću regulativu, jer u Zakonu o zdravstvenom osiguranju je samo predviđena obaveza poslodavca da dostavi obračun Fondu, ali na žalost nigde nije utvrđen rok u kome poslodavac to treba da učini. Poslodavci često ne podnose blagovremeno obračune, ali time ne čine nikakav prekršaj, jer nisu obavezani nikakvim rokom. Kašnjenja u isplati su se dešavala i zbog „neadekvatnog planiranja sredstava za isplatu naknade zarade za trudničko bolovanje“ u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

Više o kašnjenju naknade zarada na trudničkom bolovanju, pročitajte OVDE. 

Oštećene i nezadovoljne trudnice pozivaju sve nas da im pomognu u ostvarivanju svojih prava. Niko ne treba da preživljava mesecima bez primanja zbog neodgovornosti sistema, a posebno ne trudnice i porodice koje očekuju bebu. Zato je važno da menjamo stvari u interesu roditelja.

„Hajde zajedno nešto da uradimo i promenimo to. Za početak treba sakupiti određen broj potpisa što verujemo da će biti lako sakupiti“, navode trudnice.

Peticiju možete potpisati OVDE. 

Trudnice na sve načine pokušavaju da skrenu pažnju nadležnih

Niko ne treba da preživljava mesecima bez primanja zbog neodgovornosti sistema, a posebno ne trudnice i porodice koje očekuju bebu!

Izvor: Bebac.com