Dragoslav Nikolić – Dragan, Gaga je bio jugoslovenski i srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac.

 

Rođen je 20. avgusta 1943 u Beogradu. Odrastao je na Crvenom krstu. Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Glumicu Milenu Dravić upoznao je 1969. godine na snimanju filma Horoskop. Venčali su se tajno, 1972. godine u pauzi tokom snimanja filma Kako su se volele dve budale. Brak su sklopili u Gradskoj upravi Vračar, a kuma sa venčanja bila im je glumica Seka Sablić.

Filmsku karijeru otpočinje 1964. godine manjom ulogom u filmu „Pravo stanje stvari“, a pamtićemo ga po ulogama u filmovima „Kad budem mrtav i beo“ , „Tri sata za ljubav“, „Život je lep“, „Bube u glavi“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Nacionalna klasa“, „Ko to tamo peva“, „Banović Strahinja“, „Poslednji krug u Monci“…

Veliku popularnost stekao je ulogama u seriji „Otpisani“  i „Povratak otpisanih“, a istakao se i u seriji šou programa „Obraz uz obraz“, zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Godine 2000. dodeljena mu je Nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje glumcu za životno delo.

Preminuo je 11. marta 2016. godine nakon duge i teške bolesti u Beogradu.