Nakon održane sednice kriznog štaba, Darija Kisić je saopštila da se ukida važenje kovid propusnica koje stupa na snagu od subote.

Foto: Novosti/Tanjug

– U prvom redu navela bih ukidanje važenja kovid propusnica koje će stupiti na snagu od subote. Imamo i zadržavanje preporuke za nošenje maski u zatvorenim prostorima. Kada je u pitanju ukupan broj ljudi na skupovima u zatvorenom, ukida se limitacija, praktično od subote svi bioskopi i pozorišta moći će da rade normalno – rekla je članica kriznog štaba.

Izolacija obolelih i dalje na snazi jer je to osnovna protivepidemijska mera koja uključuje izolaciju od najmanje sedam dana.

Za sve starije od 18 godina biće uvedena četvrta, odnosno druga buster doza vakcina.

– Nošenje maske je na nivou preporuke, tako da nema sankcionisanja ukoliko se preporuka ne poštuje. Ipak, svako okupljanje u zatvorenim prostorima sa sobom nosi rizik, te treba da budemo odgovorni pre svega prema svom zdravlju. Kada nije moguće držati distancu, snažno se preporučuje nošenje maske – napomenula je.

Kisićeva je istakla da će za bolničku sredinu, u zavisnosti od nivoa rizika, biti donete odluke o potrebnosti sertifikata, ali da nošenje maski svakako ostaje obavezno.

Mera karantina za zdrave takođe je jedna od onih koja se ukida.