Šer, rođena kao Šerilin Sarkisijan, punim imenom Šerilin Sarkisijan Lapjer Bono Olman, rođena je na današnji dan u meksičkom gradu El Sentro, 1946, američka pevačica i glumica jermenskog porekla. Poznata je kao Boginja popa, predstavnica nježnijeg pola u industriji u kojoj dominiraju muškarci. Ima prepoznatljiv pevački glas, kontraalt.

Foto: The Independent

Tokom pedesetogodišnje karijere, između ostalih osvojila je nagrade Gremi, Emi, Oskar, tri Zlatna globusa, nagradu na Kanskom filmskom festivalu, te specijalnu nagradu CFDA za doprinos u svetu mode.

Pobegla je od kuće kao tinejdžerka i upoznala Sonija Bona, sa kojim je bila u braku od 1964. do 1975. godine i koji je tada radio kao asistent producentu Filu Spektoru. Pevala je prateće vokale za Spektorove grupe Ronets i Kristals. Svoj prvi singl, Ringo, I Love You, snimila je 1964. godine pod imenom Boni Džo Mejson. Šer i Bono su potom počeli nastupati kao „Sizar i Klio” , a potom kao „Soni i Šer”. Ovaj duo je imao brojne hitove, kao što su Baby, Don’t Go i The Beat Goes One. Šer je počela solo karijeru, a nakon razvoda od Sonija postala je uspješna solo pevačica, ali i glumica. Za ulogu u drami Silkwood 1983. nominovana je za nagradu Oskar, a osvojila ga je 4 godine kasnije za ulogu u romantičnoj komediji Moonstruck. Ima kuću u Malibuu od 1972. godine koju je morala da napusti u novembru 2018. zbog velikih požara u tom kraju.

Poznata je i po brojnim plastičnim operacijama.

Izvor: Wikipedia