Bogato i izuzetno luksuzno izdanje velikog formata, od gotovo 700 stranica, od čega je ozbiljan deo u vrednim, retkim i do detalja preciznim fotografijama – monografija „Viminacium urbs et castra legionis“ (Viminacijum grad i legijski vojni logor) verovatno je najobimnije štivo o ovom značajnom lokalitetu (rimskom vojnom logoru i gradu kod Starog Kostolca) do sada izdato, pa još na engleskom jeziku.

Domus, Viminacium

Ali slobodno se može reći i da je to životni projekat Miomira Koraća, autora i direktora Arheološkog instituta u Beogradu.

U knjizi čitalac može da nađe ne samo istorijske izvore, kompletan istorijat i hronologiju iskopavanja, najznačajnije pronalaske i razmatranja i zaključke o njima već i naučne metode koje se u tom obilju dešavanja koriste, a koje većina ne bi ni dovela u vezu sa arheologijom. Oblašću za koju Korać voli da pomene da čoveku koji se njome bavi pomaže da sačuva deo dečjeg duha.

“U knjizi naglašavam da je Viminacijum otkriven tek nešto malo više od 3% On nam svake godine podaruje nova saznanja pa će za pedesetak godina to biti jedan od najznačajnijih lokaliteta na svetu po informacijama koje će davati. Zato smo u Viminacijumu počeli da gradimo i veliki depo u koji ćemo smeštati sve blago koje pronađemo, dobrim delom ne razumevajući sve što lociramo. Ostavićemo zaveštanje u materijalu pa će neko drugi jednog dana saznati nešto novo što mi sada još nismo u prilici”, naglašava sagovornik Politike.

Autor: Politika, eKapija