Dobrica Ćosić bio je srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i redovni član SANU kao i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

mitropolija.com

Dobrica Ćosić je rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova, kod Trstenika.

Prvim romanom “Daleko je sunce”, objavljenim 1951. predstavio se kao pisac strasno zainteresovan za revoluciju u njenom humanom vidu. U literaturu je na velika vrata ušao romanom “Koreni” u kojem je, opisujući selo i prve izdanke građanstva obrenovićevske Srbije, ispoljio moćan talenat za poniranje u najdublje slojeve ljudske psihe. Njegov roman “Vreme smrti”, velika je freska srpskog društva uoči i u vreme Prvog svetskog rata.

Napisao je “Deobe”, “Vreme vlasti”, trilogiju “Vreme zla”, “Otkriće”, knjigu članaka “Sedam dana u Budimpešti”, eseje “Akcija”, “Moć i strepnje”, “Odgovornost”, “Stvarno i moguće”. Dobitnik je NIN-ove nagrade za romane “Koreni” i “Deobe”, “Njegoševe nagrade” za trilogiju “Vreme zla” i nagrada “Meša Selimović” i “Svetozar Ćorović” za “Vreme vlasti”.

Posebnu zanimljivost predstavljaju Ćosićeve dnevničke beleške, koje je vodio od 1952. godine i koje doprinose proučavanju naše novije istorije. Delom “Kosovo” Ćosić je zaokružio svoje istorijsko viđenje najbolnijeg srpskog problema.

Preminuo je u Beogradu, 18. maj 2014. godine.

Autor: RTV Biser