Dobrica Ćosić bio je srpski pisac, romansijer i esejista, politički i nacionalni teoretičar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i redovni član SANU kao i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije.

mitropolija.com

Dobrica Ćosić je rođen 29. decembra 1921. godine u selu Velika Drenova, kod Trstenika.

Prvim romanom „Daleko je sunce“, objavljenim 1951. predstavio se kao pisac strasno zainteresovan za revoluciju u njenom humanom vidu. U literaturu je na velika vrata ušao romanom „Koreni“ u kojem je, opisujući selo i prve izdanke građanstva obrenovićevske Srbije, ispoljio moćan talenat za poniranje u najdublje slojeve ljudske psihe. Njegov roman „Vreme smrti“, velika je freska srpskog društva uoči i u vreme Prvog svetskog rata.

Napisao je „Deobe“, „Vreme vlasti“, trilogiju „Vreme zla“, „Otkriće“, knjigu članaka „Sedam dana u Budimpešti“, eseje „Akcija“, „Moć i strepnje“, „Odgovornost“, „Stvarno i moguće“. Dobitnik je NIN-ove nagrade za romane „Koreni“ i „Deobe“, „Njegoševe nagrade“ za trilogiju „Vreme zla“ i nagrada „Meša Selimović“ i „Svetozar Ćorović“ za „Vreme vlasti“.

Posebnu zanimljivost predstavljaju Ćosićeve dnevničke beleške, koje je vodio od 1952. godine i koje doprinose proučavanju naše novije istorije. Delom „Kosovo“ Ćosić je zaokružio svoje istorijsko viđenje najbolnijeg srpskog problema.

Preminuo je u Beogradu, 18. maj 2014. godine.

Autor: RTV Biser