Semjuel Finli Briz Morze rođen je 27. aprila 1791. godine u Njujorku. Bio je američki pronalazač i slikar, najpoznatiji po svojim izumima, telegrafu i Morzeovoj azbuci.

Foto: Vikipedija

 

Semjuel Morze je rođen u Čarlstaunu, Masačusets, kao prvo dete geografa Pastora Džozefa Morzea, i Elizabete En Finli Morze. Pošto je kao dete pohađao Filips akademiju, upisao se na koledž sa 14 godina. Posvetio se umetnosti, i postao učenik Vašingtona Olstona, poznatog američkog slikara. Dok je bio na Univerzitet Jejlu, slušao je predavanja Bendžamina Silimana i Džeremaje Deja o elektricitetu. Zarađivao je slikajući portrete. 1810. je diplomirao na Jejlu, a 1811. je pratio Olstona u Evropu.

1837. godine Morze je izumeo električni telegraf, baziran na otkriću Hansa Kristijana Ersteda iz 1820. o odnosu između elektriciteta i magnetizma. 1832, Morze je razvio ideju elektromagnetne telegrafije (tokom razgovora sa Dr. Čarlsom T. Džeksonom; Kasnije je Dr. Džekson započeo sudski spor o pravima nad telegrafom (koji je izgubio)). Morze je nacrtao prototip elektromagnetskog snimajućeg telegrafa i Morzeove azbuke u svojoj svesci.

Preminuo je, 2. aprila 1872.

Izvor: Vikipedija