Семјуел Финли Бриз Морзе рођен је 27. априла 1791. године у Њујорку. Био је амерички проналазач и сликар, најпознатији по својим изумима, телеграфу и Морзеовој азбуци.

Foto: Vikipedija

 

Семјуел Морзе је рођен у Чарлстауну, Масачусетс, као прво дете географа Пастора Џозефа Морзеа, и Елизабете Ен Финли Морзе. Пошто је као дете похађао Филипс академију, уписао се на колеџ са 14 година. Посветио се уметности, и постао ученик Вашингтона Олстона, познатог америчког сликара. Док је био на Универзитет Јејлу, слушао је предавања Бенџамина Силимана и Џеремаје Деја о електрицитету. Зарађивао је сликајући портрете. 1810. је дипломирао на Јејлу, а 1811. је пратио Олстона у Европу.

1837. године Морзе је изумео електрични телеграф, базиран на открићу Ханса Kристијана Ерстеда из 1820. о односу између електрицитета и магнетизма. 1832, Морзе је развио идеју електромагнетне телеграфије (током разговора са Др. Чарлсом Т. Џексоном; Kасније је Др. Џексон започео судски спор о правима над телеграфом (који је изгубио)). Морзе је нацртао прототип електромагнетског снимајућег телеграфа и Морзеове азбуке у својој свесци.

Преминуо је, 2. априла 1872.

Извор: Википедија