Milanska skala je jedan od najvažnijih simbola italijanske kulture i umetnosti. Jedna od najlepših operskih kuća u svetu smeštena je na Piazza della Scala, a opera se iz ovog zdanja po prvi put čula 3. avgusta 1778. godine.

Foto: Vikipedija

Kada je 1776. godine požar uništio najlepše milansko pozorište „Teatro Regio Ducale“, austrijska carica Marija Terezija dodelila je gradski prostor na kome je bila crkva Santa Maria della Scala, za potrebe novog pozorišta.

Crkva je srušena i na tom mestu je dvorski arhitekta Đuzepe Pjermarini, za samo dve godine, sagradio najlepše pozorište u Italiji, nazvano „Teatro alla Scala“. Na svečanom otvaranju, 3. avgusta 1778, izvedena je opera „Zahvalna Evropa“ Antonija Salijerija.

Narednih godina ovde su doživele svoje prvo izvođenje opere Rosinija, Belinija, Donicetija, Verdija, Pučinija i drugih italijanskih kompozitora.

U Skali su nastupali slavni pevači: Karuzo, Melba, Gilji, Šaljapin, Marija Kalas…

Pozorišna sala ima 3600  mesta, a pozornica je veličine kao 3 teniska terena, dok kulise, kostimi i rekviziti mogu opslužiti čak 200 predstava. Pored opere izvode se baleti i koncerti, tradicionalni i savremeni repertoar.

Autor: RTV Biser