Milić Stanković, poznat pod umetničkim pseudnimom Milić od Mačve, bio je jedan od najpoznatijih srpskih slikara XX veka. Bio je provokativna, ekscentrična, temperamentna ličnost, beskompromisan i izričit u svojim stavovima, kako u umetničkom radu, tako i u svakodnevici. Osim slikanja se bavio i arhitekturom, vajarstvom, pisanjem proze i poezije, glumom, a bio je i politički aktivan. Bio je posvećen srpskoj tradiciji i istoriji i zalagao se za korišćenje ćirilice. Rodna Mačva mu je oduvek bila nepresušna inspiracija.

Vikipedija

Milić od Mačve rođen je u Belotiću, 30. oktobra 1934. godine. Tri godine je paralelno studirao na Arhitektonskom fakultetu i na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Beogradu 1959, kao student Koste Hakmana i Ljubice Cuce Sokić. Na Arhitektonskom fakultetu se najviše družio sa Predragom Ristićem, Đorđem Kadijevićem, Leonidom Šejkom, Sinišom Vukovićem i Vladimirom Veličkovićem; na Akademiji likovnih umetnosti sa Miodragom Dadom Đurićem, Urošem Toškovićem, Oljom Ivanjicki, Kostom Bradićem, Mihailom Čumićem i Prvoslavom Arsićem. Družio se i sa Mirom Glavurtićem, Milovanom Vidakom i Svetozarem Samurovićem. Društvo ovih talentovanih i slobodoumnih ljudi ubrzo je zajednički formiralo Umetničku grupu Mediala. Postao je doživotni član Svetskog udruženja Fantasmaži u Briselu, 1958. godine.

Postao je poznat po karakterističnim motivima koje je slikao, naročito lebdećim balvanima, zatim užarenim loptama i santama leda. Imao je nadimke “Srpski Dali” i “Slikar letećih balvana”. Sebi svojstven nadrealizam u slikarstvu je nadgrađivao mistikom, praznovericom i fantazijom. Njegovo slikarstvo je okarakterisano kao jedinstvaena kombinacija figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti.

Priređivao je neobične izložbe, neouobičajene po vremenu otvaranja i po lokaciji održavanja. Do kraja života je aktivno radio, slikao i pisao, i doprinosio izgradnji savremene srpske umetničke scene. Autor je autobiografske knjige “Militch de Matchva”. Umro je  8. decembar 2000. godine, u 67. godini života, i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Izvor: artegalerija.rs