Iz dana u dan temperature rastu, pa će za predstojeći vikend dostići i 36. podeljak. Meteorolog Nedeljko Todorović najavljuje da se već 31. avgusta očekuje promena vremena i pad temperature od 10-12 stepeni.

Pexels

Promena nas čeka 31. avgusta, a zahlađenje će prvo osetiti stanovnici severa zemlje.

U odnosu na nedelju, u ponedeljak će temperatura pasti za 10 do 12 stepeni i neće prelaziti 25 stepeni. Promena će zatim zahvatiti i ostatak Srbije, očekuju se pljuskovi i grmljavine.

Todorović kaže da će prvih pet dana septembra biti „prijatno svežiji“, a nakon toga se opet očekuje otopljavanje i temperature između 25 i 30 stepeni.

„Vrlo dobro leto“ 

Nedeljko Todorović je ocenio da je leto za nama bilo umereno toplo, bez ekstremnih temperatura i kišovito. Ocenio ga je kao „vrlo dobro leto“.

Temperature su išle malo iznad prosečnih vrednosti, a avgust će u proseku biti za tri stepena topliji.

Jun je, kaže, bio ekstremno kišovit, u većini mesta pala je i trostruka mesečna količina padavina. U julu su se padavine stišale, dok su u avgustu lokalni bile velike količine padavina.

Ukazuje da se svežija i toplija leta smenjuju, a u poslednjih 30 godina je, navodi, češće bilo estremno sušnih leta sa velikim brojem dana kada je temperatura išla preko 35 stepeni.

Takve su bile 2012, 2015. i 2017. godina, dok su 2014, 2016. i 2018. bile kišovitije.

Autor: RTS