Predsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Pirota Jovan Mijalković izjavio je danas da u pregovorima poslodavaca, države i sindikata oko minimalne cene rada za narednu godinu, koji su započeli 15. avgusta, do sada nema pomaka i najavio da će 13. septembra javna sednica sindikata biti održana ispred Palate Srbija u Beogradu.

Foto: RTV Biser

– Primenićemo sve načine sindikalne borbe koje propisuje zakon. Mi ćemo šestu javnu sednicu održati 13. septembra u proširenom sastavu ispred Palate Srbija na koju dolaze članovi republičkog veća sindikata i članovi veća gradova da još jednom ponove zahteve sindikata – rekao je Mijalković za TV Pirot.
Kako je podsetio, sindikati insistiraju da je neophodno usklađivanje minimalca sa minimalnom potrošačkom korpom.
– Ona je u maju procenjena na 43.695 dinara i sada je zbog rastuće inflacije potrebno vraćanje prakse da se pregovori o minimalnoj zaradi vode dva puta godišnje – rekao je Mijalković.
Iz Unije poslodavaca Srbije naveli su da pristaju na povećanje minimalca od 9% do 12%, ukoliko država smanji namete na zaradu, dok Ministarstvo finansija predlaže povećanje od oko 14%, uz smanjenje određenih dažbina.
Kada se uradi proračun prema procentima koji figuriraju u tim pregovorima dobija se suma od oko 40.000, koja se kao moguće rešenje čula od predstavnika vlasti još pre prvih sastanaka predstavnika poslodavaca, sindikata i države.