Povodom započetih radova na adaptaciji podrumskog prostora Narodnog muzeja Veliko Gradište, namenjenog izložbenoj galeriji, ustanovu kulture danas su obišli predsednik opštine i Skupštine opštine, Dragan Milić i Vladimir Štrbac.

“Ovih zadnjih mesec dana pravimo prostor koji bi trebao da bude galerija savremene umetnosti u Velikom Gradištu i koji je finansiran od Ministarstva kulture i informisanja. Dali su nam sredstva u vrednosti od tri miliona i ja se nadam da do kraja aprila 2021. prostor dovedemo u funkciju.“, rekao je direktor Muzeja mr Dragan Bogičić.

On je objasnio da su, tokom renoviranja zgrade, došli do veoma interesantnih saznanja za arhitekturu – otkriveno je da prizemna zgrada, zidana pre oko 120 godina, zapravo ima pet nivoa. Neobičan podrumski prostor sa dva ulaza, spoljnim i unutrašnjim, ozidan je ramskim kamenom posebne lepote, ali krije i još neistražene kutke.

“Sada smo na podrumskom delu (sa radovima, prim. aut), ovo je prizemni deo, imamo terasu iznad, potkrovlje, i kruna svega je terasa na vrhu zgrade koja gleda na Dunav. Trenutno nije u funkciji pa se nadamo da će Ministarstvo da nam, na neki način, omogući da završimo i taj deo.“.

Sredstva za adaptaciju Muzeja dobijena su na konkursu Ministarstva kulture “Gradovi u fokusu 2020“.

Nešto starijim Gradištancima, ovaj prostor poznat je kao popularna diskoteka iz 80-ih godina prošlog veka gde su mnogi proveli svoje najlepše godine i odslušali večite hitove.

Narodni muzej, osnovan zaostavštinom braće Pavla i Đorđa Đorđevića Velikom Gradištu, ima i bogatu zbirku artefakata sa ovih prostora iz raznih istorijskih perioda.

Gradište je prepoznatljivo i kao grad kulture koji u odnosu na broj stanovnika ima najveći broj akademskih slikara, a tokom godine organizuju se brojne likovne kolonije čiji su učesnici umetnici iz čitavog sveta pa će ovaj prostor konačno dobiti svoju pravu namenu.

Izvor: velikogradiste