Изменама и допунама Закона о средњем образовању одлаже се за још две године увођење полагања такозване државне матуре, рекао је у Скупштини Србије министар просвете Бранко Ружић.

Foto: Pixabay

Образлажући измене Закона о средњем образовању, Ружић је рекао да је предвиђено померање увођења тих испита за две године.

То би, каже, значило да ће први завршни испит бити одржан на крају школске 2022/23. за трогодишње школе, а пуна имплементација државне матуре са полагањем опште стручне и уметничке матуре школске 2023/24. године.

Ружић је објаснио да је државна матура термин који се користи како би се објединио читав процес једним називом и састоји се од завршног испита након трогодишњег школовања и од опште стручне и уметничке матуре којима се завршава четворогодишње средњошколско школовање.

Према његовим речима, претходно је било планирано да се оваква матура полаже још од 2014. године, али је било законских неусклађености, те да је боље да овај посао буде урађен квалитетно.

Ружић је истакао да државна матура треба да постане спона између средњошколског образовања и високог образовања, да је факултети признају као пролаз, као и да се омогући већа доступност студирању, али не на уштрб квалитета.

Извор: РТС