Prvi kućni test na koronavirus od danas popodne, odnosno od sutra biće u Apotekama Beograd. Jasminka Bjeletić iz ove ustanove za portal Nova.rs priča kako radi kućni test na koronu i koliko je precizan.

Ilustracija/Pixabay

“Od danas popodne i nadalje od sutra u ustanovama Apoteka Beograd biće takozvani kućni testovi za utvrđivanje prisustva virusa korona. Cena im je 1.296 dinara”, kaže Jasminka za portal Nova.rs.

Ona ističe daje ovaj test, stručnog naziva SGTi-flex COVID-19 Ag, precizan 98 odsto, a proizvođač je Južna Koreja.

Jasminka Bjeletić priča i kako se radi ovaj kućni test na koronu.

“Uz njega ide jesnostavno uputstvo – uzima se bris iz nosa štapićem, na slici je pokazano koliko duboko treba da se stavi štapić u nos, koliko da se zadrži, a zatim se štapić stavi na pločicu. Ako se pojave dve crte, znači da je test pozitivan i on ne može da bude lažno pozitivan – ako je pozitivan, zaraženi ste. A ako je negativan, ne mora da znači da niste zaraženi, to kaže i upozorenje na testu. Moguće je u tom slučaju da ste zaista negativni, ali i da nije prikupljeno dovoljno materijala za test”, kaže Jasminka Bjeletić i ističe da je test najbolje raditi drugi, treći dan od pojave simptoma.

Jasminka Bjeletić priča i da li, na osnovu svega ovoga, kućni test možemo da doživmo kao zamenu za PCR test.

“Apsolutno. I cena je znatno povoljnija. Ovaj test će sigurno olakšati pacijentima da na vreme saznaju da li imaju kovid, posebno kada krenu i druge obične virusne infekcije. Moći će lako i brzo da znaju da li je reč o kovidu ili običnom virusu, tj. prehladi”, zaključuje naša sagovornica.

Autor: Nova.rs