Autor: RTV „Biser“, Izvor, foto: juliensauctions.com

Papir na kojem je Pol Makartni rukom napisao stihove čuvene pesme „Hey Jude“ prodat je za 910.000 dolara na aukciji u Los Anđelesu održane u petak na 50. godišnjici od raspada lengendarne britanske grupe „Bitls“ (The Beatles).

Kalifornijska aukcijska kuća Džulijen (Julien’s Auctions) saopštila je da je to pet puta veći iznos od očekivanog, i dodala da je prodaja bila onlajn zbog epidemije korona virusa.

Na aukciji je ponuđeno 250 predmeta, među kojima gitare, retki vinili i predmeti sa posvetom koji su pripadali bendu.

Makartni je napisao stihove pesme „Hey Jude“ posle drugog raskida – razvoda Džona Lenona sa prvom suprugom Sintijom, koju je tada varao sa japanskom umetnicom Joko Ono.

Pesma je posvećena Lenonovom sinu Džulijanu kao uteha zbog razvoda roditelja. Pesma se prvobitno zvala „Hey Jules“.

Na aukciji je za 83.200 dolara prodat rukom napisan scenario za spot pesme „Hello, Goodbye“ (1967). Za 32.500 dolara je prodata pepeljara koju je bubnjar Ringo Star koristio u studiju Ebi road (Abbey Road) šezdesetih godina.

Biltsi su se zvanično raspali 10. aprila 1970, a 50 godina posle raspada, taj legendarni bend ostaje među najpopularnijim u svetu.

Ova posebna aukcija „All Beatlesa“ održana је na 50. godišnjicu istorijskog raspada Fab Four-a u petak, 10. aprila, uživo na juliensauctions.com. Aukcije Julien-a predstavile su gotovo 250 predmeta Beatles-a s nekima do sad neviđenim memorabilijama, gitarama i instrumentima, predmetima s autografijom, retkim vinilima, nejasnim materijalima s licencom i drugim retkim i kolekcionarnim artefaktima.

Podsetimo se ovog velikog hita Bitlsa