Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je doneta odluka da se roditeljima sa decom koja imaju smetnje u razvoju dozvoli kretanje tokom bilo kog dela dana, bez obzira na zabranu kretanja koja važi određenim satima tokom radnih dana i vikendima.

Foto: RTV „Biser“

Vučić je, gostujući sinoć u Dnevniku RTS-a, kazao da će roditelji sa decom koja imaju smetnje u razvoju moći tokom bilo kog dela dana da izađu napolje, a ne samo u terminu od 18 do 20 časova kako je to ranije danas najavila zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević.

Prethodno je u odluci Vlade Srbije do koje su mediji došli, bilo navedeno da će roditeljima sa decom sa autizmom biti dozvoljeno kretanje svakog dana od 17 do 20 sati radnim danima, kao i subotom i nedeljom od 15 do 20 sati.

Vučić je kazao da su te odluke promenjene i da je odlučeno da im bude dozvoljeno kretanje tokom bilo kog dela dana.

Podsetimo, pet nedelja roditelji dece sa autizmom pokušavali su da dobiju dozvolu da sa decom izađu iz stanova tokom zabrane kretanja. Organizacije civilnog društva takođe su se obraćale nadležnima.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je inicijativu Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da se roditeljima dece sa autizmom i odraslima sa autizmom u vreme zabrane kretanja omogući kretnja u ograničenom vremenu.

Izvor: N1