Agencija za upravljanje lukama raspisala je tender za izgradnju infrastrukture međunarodnog putničkog pristaništa u Velikom Gradištu u blizini Ramske tvrđave.

Foto; RTV Biser

U tehničkoj specifikaciji predmeta podseća se da je ovo pristanište predvišeno Strategijom razvoja vodnog saobraćaja Republike Srbije od 2015. do 2025. godine.

– Tokom 2017. godine započeta je izgradnja lučke infrastrukture nabavkom plutajućeg objekta za potrebe međunarodnog putničkog pristaništa, a 2019. godine Vlada Srbije donela je Uredbu o utvrđivanju lučkog područja međunarodnog putničkog pristaništa u naselju Ram u Velikom Gradištu – navodi se u tenderu.

Planirano je da međunarodno putničko pristanište bude izvedeno kao plutajući objekat za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, smešten uz desnu obalu reke Dunav.

Objašnjava se da je postojećem plutajućem objektu međunarodnog putničkog pristaništa u naselju Ram potrebno omogućiti uslove za bezbedan vez, kao i prihvat i otpremu putničkih brodova i ukrcavanje i iskrcavanje putnika, odnosno funkcionisanje pri različitim hidrometeorološkim uslovima koji mogu ugroziti stabilnost i poziciju plutajućeg objekta.

Izabrani ponuđač u obavezi je da izradi projekat za postavljanje šipova, izvede pripremen radove koji podrazumevaju nabavku materijala, formiranje gradilišta i geodetsku pripremu terena, zatim, da izradi i postaci šipove i na kraju postavi plutajući objekat.

Rok za izvršenje svih radova je 150 dana od potpisivanja ugovora čija je procenjena vrednost 16,67 miliona dinara bez PDV-a.

Ponude treba podneti najkasnije do 7. juna, a ostale detalje tendera pogledajte OVDE.

Inače, kako je krajem aprila najavio direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović, s obzirom da Agencija radi na Studiji kojom će biti definisana mreža marina na Dunavu i Savi, moguća je i izgradnja marine u Velikom Gradištu.

Izvor: ekaoija