Autor: RTV “Biser”, Izvor, foto: Wikipedia

Ceremonija otvaranja Igara na stadionu Panatanaiko 1896. godine

 

Prve Olimpijske igre održane su pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, na stadionu Panatinaiko u Atini, od 6. do 15. aprila 1896. Na igrama je učestovalo 14 država i 241 takmičar, koji su se nadmetali u 9 sportova i 43 discipline. Zapas i njegov rođak, Konstantinos Zapas, prepustili su Grčkoj vladi da finansira buduće Olimpijske igre. Georgіos Averof je doprineo rekonstrukciji stadiona u pripremama za Igre. Grčka vlada je takođe obezbedila sredstva, za koja je očekivano da će ih vratiti od ulaznica i prodaje komemorativnog seta markica za prve Olimpijske igre.

Pobednicima su dodeljene srebrne medalje, maslinova grančica i diploma; dok su drugoplasirani primili bakarne medalje, lovorovu grančicu i diplomu. MOK je retroaktivno dodelio zlatne, srebrne i bronzane medalje prvoj trojici u svim disciplinama. 10 od 14 država učesnica osvojilo je medalju. Sjedinjene američke države osvojile su najviše srebrnih medalja (kasnije su pretvorene u zlatne) — 11; Grčka je osvojila najviše medalja — 46. Najuspešniji je bio nemački takmičar, rvač i gimnastičar, Karl Šuman, koji je osvojio četiri zlatne medalje.

Zvaničnici Grčke i narod bili su uzbuđeni zbog domaćinstva prvih igara, što su prenosili i mnogi sportisti, koji su tražili i da Atina bude stalni domaćin igara. MOK je hteo da se igre održavaju u raznim gradovima širom sveta, te su tako druge igre održane u Parizu 1900. godine.

Ovogodišnje Letnje olimpijske igre odložene zbog pandemije

32. Letnje olimpijske igre su predstojeći sportski događaj koji će biti održan u Tokiju, glavnom gradu Japana, od 23. jula do 8. avgusta 2021. godine.

Odluka da se olimpijske igre, prvobitno zakazane za 2020. godinu, održe u Tokiju doneta je 7. septembra 2013. u Buenos Ajresu. Tokio je pobedio kandidature Madrida i Istanbula. Ovo je drugi put da je Tokio domaćin Olimpijskih igara nakon 1964. i četvrti put da se igre organizuju u Japanu nakon Zimskih olimpijskih igara 1972. u Saporu i 1998. u Naganu. Ovo će biti druge od tri uzastopnih Olimpijskih igara u Istočnoj Aziji, nakon Zimskih 2018. godine u Pjongčangu i pre 2022. u Pekingu.

Nakon izbijanja pandemije virusa korona početkom 2020. godine, kalendar globalnog sporta je pretrpeo najveće promene od Drugog svetskog rata. Kvalifikaciona takmičenja u mnogim sportovima su suspendovana, održavanje Igara u najavljenom terminu je dovedeno u pitanje. Dana 24. marta 2020. godine je objavljeno da su Međunarodni olimpijski komitet, organizacioni komitet Igara u Tokiju i premijer Japana Šinzo Abe došli do dogovora da se Igre odlažu najkasnije do leta 2021. godine.

Ovo je drugi put da se olimpijske igre zakazane u Tokiju pomeraju, nakon što su Letnje olimpijske igre 1940. prvobitno premeštene u Helsinki zbog Drugog japansko-kineskog rata, a zatim potpuno otkazane zbog Drugog svetskog rata.

Osim u Tokiju i drugim mestima u regionu Kanto, određena sportska takmičenja će biti održana i na daljim lokacijama. Takmičenja u drumskom biciklizmu će se održati u Ojami, maratonske trke i brzo hodanje u Saporu, prve utakmice bejzbolu i softbolu u Fukušimi, dok će se fudbalske utakmice realizovati širom Japana. Na Olimpijskim igrama u Tokiju će biti održana takmičenja u rekordna trideset tri sporta. Nakon 2008. godine na igre će se vratiti bejzbol i softbol, a debitovaće karate, sportsko penjanje, surfovanje, skejtbord, a unutar košarkih takmičenja basket 3×3 i u sklopu biciklizma medison i freestyle BMX. Mešovite muško-ženske kategorije su uvedene u atletici, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, triatlonu i džudou.