Прве Олимпијске игре одржане су под покровитељством Међународног олимпијског комитета, на стадиону Панатинаико у Атини, од 6. до 15. априла 1896. године.

Foto: Wikipedia

На играма је учестовало 14 држава и 241 такмичар, који су се надметали у 9 спортова и 43 дисциплине. Запас и његов рођак, Константинос Запас, препустили су Грчкој влади да финансира будуће Олимпијске игре. Георгіос Авероф је допринео реконструкцији стадиона у припремама за Игре. Грчка влада је такође обезбедила средства, за која је очекивано да ће их вратити од улазница и продаје комеморативног сета маркица за прве Олимпијске игре.

Победницима су додељене сребрне медаље, маслинова гранчица и диплома; док су другопласирани примили бакарне медаље, ловорову гранчицу и диплому. МОК је ретроактивно доделио златне, сребрне и бронзане медаље првој тројици у свим дисциплинама. 10 од 14 држава учесница освојило је медаљу. Сједињене америчке државе освојиле су највише сребрних медаља (касније су претворене у златне) — 11; Грчка је освојила највише медаља — 46. Најуспешнији је био немачки такмичар, рвач и гимнастичар, Карл Шуман, који је освојио четири златне медаље.

Званичници Грчке и народ били су узбуђени због домаћинства првих игара, што су преносили и многи спортисти, који су тражили и да Атина буде стални домаћин игара. МОК је хтео да се игре одржавају у разним градовима широм света, те су тако друге игре одржане у Паризу 1900. године.

Аутор: РТВ Бисер