Foto: Pixabay

Po motivima romana „Aleksandar od Jugoslavije“ Vuka Draškovića, naš proslavljeni reditelj Zdravko Šotra počeo je snimanje novog filma i televizijske serije „Kralj“ u Belom dvoru u Beogradu.

Emitovanje serije, koja se radi u produkciji kompanije United Media, prikazivaće se od jeseni na kanalu televizije Nova S i imaće 15 epizoda, a od serije će posle nastati i film.

Istorijski roman Vuka Draškovića o prvom jugoslovenskom kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću (1888-1934) objavljen je 2018. godine, a od tada je doživeo pet izdanja. Šotra je za naše medije rekao da je ideja o ekranizaciji knjige i potekla od porodice Drašković, a da je za njega rad na ovom projektu izazov, jer želi da ispravi istorijsku, političku i ideološku nepravdu prema ovom vladaru – vrhovnom komandantu Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, ujedinitelju i „prvoj žrtvi fašizma u svetu“.

I autor romana Vuk Drašković prisustvovao je početku snimanja. On je medijima rekao da se scenario vrlo verno drži njegove knjige i da se nada da će ova serija razbiti predrasude o kralju Aleksandru.

Kralja Aleksandra tumači glumac Ljubomir Bulajić, kraljicu Mariju glumica Tamara Aleksić, a serija će se snimati u Srbiji, Crnoj Gori i Francuskoj.

Izvor: Laguna