Комисија за заштиту конкуренције донела је решење којим се у скраћеном поступку одобрава концентрација учесника на тржишту спајањем Банке Поштанска штедионица и МТС банке.

posted.co.rs

У решењу се наводи да су привредна друштва Банка Поштанска штедионица и МТС банка поднела Комисији пријаву концентрације 12. фебруара ове године и предложила да Комисија одобри концентрацију у скраћеном поступку.

Поштанска штедионица налази се у већинском власништу Републике Србије која поседује 79,01% акција, а мањински акционари су ЈП Пошта Србије (19,95% акција), фонд ПИО (1,01%) и Републички фонд за развој (0,03%).

МТС банка се од октобра прошле године налази у стопостотном власништву Телекома Србија.

Како је наведено у образложењу решења, намера је да се МТС
Банка припоји Поштанској штедионици, након чега ће МТС банка без поступка ликвидације престати да постоји. Након припајања Република Србија ће у Поштанској штедионици имати са 71,05% акција, Пошта Србије 17,94%, а Телеком Србија 10,08% акција.

Према закључку Комисије, заједнички тржишни удео Поштанске штедионице и МТС банке износи око 6,2%, што како се наводи, неће имати негативне ефекте на тржишту банкарских услуга у Србији.

Извор: ekapija