U Galeriji Obojene svetlosti Centra za kulturu Požarevac otvorena je prolećna izložba“ Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac.

Foto: Draško Vujić

Izložbu je otvorila Violeta Marković, predsednica Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ Požarevac, sledećim rečima:
„Prolećna izložba“ je tradicionalna izložba Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“. Ove godine otvaranje izložbe je 24. maja, na Dan slovenske pismenosti i kulture. Ovaj dan ustanovljen je u čast solunske braće Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice. Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće, koja su ostala upamćena kao „slovenski apostoli“ iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve, obeležava se i u drugim slovenskim zemljama.

Foto: Draško Vujić

Kada je 862. godine, velikomoravski knez Rastislav tražio od vizantijskog cara Mihaila učitelje koji će da propovedaju hrišćanstvo na narodnom jeziku, odabrani su Ćirilo i Metodije. Znali su slovenski jezik, pa su sastavili pismo i preveli jevanđelja. Sa tim prevodima krenuli su u moravsko-panonsku misiju. Širili su pismenost i hrišćanstvo među slovenskim narodima, prevodili i druge bogoslužbene knjige i služili liturgiju na slovenskom jeziku, takođe su rukopolagali i domaće sveštenike.

Simbol su slovenske pismenosti i slovenskog prosvetiteljstva. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to i prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji. Posle smrti solunske braće, njihovi učenici, Kliment i Naum, nastavili su njihov prosvetiteljski rad.

Osim kod nas, Dan Ćirila i Metodija proslavlja se i u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Ukrajini i Severnoj Makedoniji.
Upravo na današnji dan izuzetno je važno podsetiti na značaj negovanja srpskog jezika i ćirilice, u čemu bi svako od nas mogao dati svoj doprinos. Narodna skupština Republike Srbije je 2021. godine usvojila Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma.

Na „Prolećnoj izložbi“ ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ učestvuje 32 umetnika, a izloženo je 43 rada. Kao što je to uobičajeno na kolektivnim izložbama Udruženja, zastupljeni su radovi u različitim tehnikama, sa raznovrsnim temama i ličnim poetikama. Od fantastike, preko mrtvih priroda, pejzaža, do nadrealnih kompozicija. Neki od umetnika izložili su svoje radove na temu slovenske pismenosti i kulture. Tako da su zastupljeni i kaligrafski radovi, ikone, slike sa biblijskim temama, kao i portreti istorijskih ličnosti.

Ova izložba predstavlja skroman doprinos članova Udruženja likovnih stvaralaca „Milena Pavlović Barili“ obogaćivanju kulturne sredine kojoj pripadaju i u kojoj dugi niz godina stvaraju, kao i obeležavanju Dana slovenske pismenosti i kulture.