Studio Antika fest 2020 i Zavičajni muzej Homolja u Žagubici organizuju u okviru programa Antika festa, 2. oktobra, u galeriji muzeja u Žagubici, izložbu pod nazivom “Znanje i veštine pravljenja i sviranja tradicionalnih muzičkih duvačkih instrumenata”. Izložbu će otvoriti pozorišni reditelj Nebojša Bradić.

Foto: RTV Biser

U subotu, 3. oktobra, biće organizovana i  promocija knjige “Nematerijalno nasleđe iz antropološke perspektive” autorke Jelene Ćuković, sa Odeljenja za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Na promociji, pored autorke, učestvuju i dr Miloš Matić iz Etnografskog muzeja u Beogradu, Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu i prof. Saša Ilić, direktor Zavičajnog muzeja Homolja.

Radionica znanja u izradi svirale koju će voditi Suzana Antić, je takođe zakazana za subotu. Posetioci će biti u prilici da čuju svirače Živorada Tomića, Irenu Marić, Marinu Marić, Janka Marića i Boru Nikolića.

„Ideja Antika festa jeste da poveže bogato kulturno nasleđe Istočne Srbije sa savremenim izvođačkim praksama. Radionice i programi Studio Antika će omogućiti da se iz tamnog vilajeta iznesu znanja i veštine koje su gotovo zaboravljene. Na taj način čuvamo dragocenu baštinu za budućnost.“ Nebojša Bradić

Autor: RTV Biser

Podeli