Првих дана марта осмаци почињу да се припремају за полагање пробног завршног испита који их очекује крајем месеца. Проба мале матуре осмацима пре свега служи да се упознају са процедурама, као и да се опробају у знању, каже Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Pixabay

Пробни тест ће се одржати 26. и 27. марта из математике, српског језика и комбинованог теста.

Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања каже за РТС да продаја збирки задатака почела још крајем јануара.

„Збирка има 450 задатака основног, средњег и напредног нивоа, као и претходних година, наводи Станојевићева.

Како је нагласила, тимови који су припремали задатке узели су у обзир и пандемију коронавируса.

Навела је да су задаци у складу са онлајн лекцијама који се емитују и на РТС-у, а чланови тимови су били у комуникацији са наставницима и знају како ђаци раде.

Тестови се прегледају онлајн 

Према њеним речима, новина у односу на претходну годину је та што ће се тестови прегледати онлајн како би се обезбедила поузданост тог процеса.

„Процес је добио једно ново рухо – дигитализацију. Само полагање ће још бити класично уз папир и оловку“, наводи Станојевићева, али ће се, како очекује, за коју годину прећи на онлајн.

Каже да је прегледање тестова које иде после тога дигитализовано.

Тестови стижу на једно место где се скенирају. Наставници прегледају тестове онлајн. На пример, по један наставник из Ниша и Јагодине прегледају исти задатак једног ученика чиме се, напомиње, гарантује поузданост прегледања.

„Уколико постоји разлика у оцени тачности неког задатка прегледање преузима супервизор“, каже Станојевићева додајући да су то ретки случајеви.

Извор: РТС