Зависност од шећера поприма размере глобалне епидемије, сматрају стручњаци. Људско тело није програмирано за унос велике количине шећера и масноћа. Те намирнице, осим што штете, временом постану нешто што тело тражи и то у све већим количинама.

Pixabay

Просечан човек из земаља западног света за годину поједе између 60 и 70 килограма рафинисаног шећера, а током живота око пет тона.

Резултати прикупљени тестирањем на животињама показују да након уноса великих количина шећера долази до промена у мозгу које су врло сличне онима које се јављају након конзумирања дрога.

Знакови зависности од шећера

Осећај умора након јела

Док шећер даје привремени осећај енергије, нуспојава процеса је велик пад шећера који резултира осећајем умора. Људи који не уносе прекомерне количине слатког немају толике скокове нивоа шећера у крви.

Промене расположења и склоност депресији

Ове промене повезују се са последицама зависности од шећера, која нас чини раздражљивима ако је телу ускраћено оно на шта смо га навикли да му је потребно.

Надутост

Задржавање гасова и пробавне сметње нису само последица уноса премало биљних влакана, већ и претераног уноса шећера који може да доведе до болова након јела и очигледне надутости трбуха због оптерећења које његово варење проузрокује.

Вишак килограма нарочито у пределу трбуха

Гомилање килограма у специфичној зони, односно на трбуху, последица је уноса превише шећера, што није нужно последица само шећера у дезертима, већ и шећера у газираним пићима, пецивима, тестенини и брзој храни.

Експериментално лечење зависности од шећера код животиња

У истраживању које је спровео Kарло Kолантуони и његове колеге са Универзитета Принстон, показало се да су мишеви који су развили зависност од шећера после пролазили кроз фазу одвикавања. Kоришћене методе за одвикавање проузроковале су физичке тегобе какве се јављају и приликом одвикавања од наркотика.

Izvor: Daily Mail

Foto: Pixabay