Slavni češki režiser Jirži Mencl preminuo je u 82. godini.

Foto: Nezavisne.com

Režiser je u subotu preminuo posle borbe sa srčanim problemima, saopštila je njegova žena. Poslednje tri godine retko je viđan u javnosti.

„Najdraži Jirka, hvala ti za svaki dan koji sam provela sa tobom. Svaki je bio izvanredan. Zahvalna sam ti i za poslednje tri godine koliko god teške bile“, poručila je njegova supruga Olga.

Njegov film Strogo kontrolisani vozovi je 1966. godine osvojio Oskara za najbolji strani film, a popularna komedija Selo moje malo iz 1985. bila je nominovana za tu nagradu u istoj kategoriji.

Mencl je poznat po filmovima koji kombinuju humanistički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temema. Studirao je filmsku produkciju u Pragu i diplomirao 1962. godine.

Zajedno sa Milošem Formanom bio je jedna od vodećih figura češkog Novog talasa tokom 60-ih godina.

Više sreće nego pameti

Komentarišući dobijanje Oskara, Mencl je 2006. godine rekao da je imao više sreće nego pameti.

„Više od svih nagrada i priznanja koja sam dobio za ovaj film cenio sam svoje prijateljstvo sa Hrabalom“, rekao je Mencl koji je bio dugogodišnji prijatelj sa piscem Bohumilom Hrabalom.

Film Ševe na žici, koji je snimio 1969. godine po motivima Hrabalovog romana, naišao je na loš prijem sa tadašnjom komunističkom vlašću. Film je zabranjen, a tek po promeni vlasti 1990. godine ponovo je objavljen.

Mencl je za Ševe na žici osvojio Zlatnog medveda u Berlinu.

Osim rediteljskog poziva, Mencl je glumio u oko 80 filmova, a radio je i kao pozorišni reditelj.

Autor: RTS