Лу Отенс, проналазач аудио-касете и пионир ЦД технологије, преминуо је у 94. години у свом дому у Холандији.

Pixabay

Отенс, који је студирао за инжењера, почео је да ради за Пхилипс 1952. године.

Осам година касније, постао је шеф одељења за развој производа у овој компанији. У року од годину дана, он и његов тим развили су први преносни магнетофон, а продато је више оф милион примерака.
Две године касније, унео је праву револуцију у дотадашњи „систем трака са намотајима“, изумевши аудио-касету.

„Нервирао сам се због незграпног система толиких колутова, који су били веома незгодни за обичног корисника. Хтео сам да све буде тако једноставно“, изјавио је Отенс у једном од својих каснијих интервјуа. Одлучио је да нови носач звука мора да буде довољно мали да може стати у џеп јакне.

Прва аудио-касета угледала је светлост дана 1693. године, а представљена је на сајму електронике под слоганом „Мања од кутије цигарета!“.

Јапанци су убрзо почели да праве исте такве касете, али у различитим величинама. Отенс се са компанијом Сонy договорио да користи механизам патентиран од стране Пхиллипса, како би се направила универзална величина за касете. Продато је више од 100 милиона примерака широм света.

Наставио је са експериментисањем и радом на новим носачима звука, па је тако и један од најзаслужнијих што је настао компакт-диск – у народу познатији као ЦД.

Повукао се из индустрије (сада већ) давне 1986. године, а кад год су га питали да ли је поносан на своје изуме, истицао би да је у питању био тимски рад. Једину жал Отенс је имао због тога што је Сонy почео са производњом вокмена, а не Пхиллипс.

Недавно су га питали да ли верује како ће аудио-касете поново „заживети“, али Отенс је ипак тврдио да „ништа не може да буде боље од звука са ЦД-а“.

 

Извор: б92