Akademik Ljubomir Simović dobitnik je “Prstena despota Stefana Lazarevića“ za 2020. godinu, saopšteno je iz Književnog kluba “Bagdala” iz Kruševca, koji dodeljuje ovu nagradu.

biografija.org

„Nagrada je pripala akademiku Ljubomiru Simoviću, a razuđenost njegovog opusa je višestruka, od poezije, proze, drame, esejistike, likovne kritike, putopisa, prevoda, do priređivanja mnogih naučnik zbornika. Ljubomir Simović je jedini živi pisac koji je ušao u 100 dela savremene srpske književnosti koju objavljuju takve institucije kao što je SANU, Matica srpska, SKZ. “Bagdala” je sa njim sarađivala takoreći od njegovih književnih početaka i drago mi je da Simoviću dajemo ovu nagradu istovremeno i kao našem saradniku“, kazao je predsednik žirija Ljubiša Đidić, obrazlažući juče dodelu priznanja.
Dobitnik ove nagrade za prethodnu godinu je pisac Milisav Savić.

U “Bagdali” je rečeno i da će nagrada “Branislav L. Lazarević” za doprinos dečjem stvaralaštvu časopisa “Bagdala za decu i mlade” biti uručena Predragu Jašoviću, pesniku, književnom kritičaru i priređivaču više naučnih knjiga.

Nagrade laureatima biće uručene, rečeno je juče, na svečanoj akademiji planiranoj za kraj oktobra.

Autor: Nova.rs