Džin Dajč, dobitnik Oskara za animaciju, producent i ilustrator nekih od kultnih crtanih filmova poput Toma i Džerija i Popaja, preminuo je u 96. godini u svom stanu u Pragu.

Gene Deitch, Foto: 9gag

Vest je potvrdio njegov češki izdavač Petr Himmel, piše Daily Mail.

Dajč, kome je puno ime bilo Eugene Merrill Deitch, režirao je 13 epizoda omiljenog dečjeg crtaća „Tom i Džeri“ i nekoliko epizoda iz serije „Popaj“.

Sa suprugom i trojicom sinova iz prethodnog braka živeo je u Pragu, a svi sinovi krenuli su njegovim stopama i postali ilustratori crtanih filmova i animatori.

Dajč je rođen u Čikagu 1924. godine, a nakon kratke vojne karijere, brzo je postao prepoznatljivo ime u svetu animacije i dobio je brojna priznanja.

Premda je radio na brojnim crtanim filmovima i animacijama, najpoznatiji su likovi Popaja i Toma i Džerija.

Njegov film Munro 1960. godine osvojio je Oskara za najbolji animirani kratki film.

Podsećamo, Vilijam Hana i Džozef Barbera bili su prvi scenaristi i reditelji crtanog filma “Tom i Džeri“. Od 1940. do 1958. kompanija MGM proizvela je 114 ovih crtanih filmova. Nakon nešto spoljašnjih produkcija 1960-ih, Tom i Džeri su se ponovno pojavili u seriji crtanih filmova pod produkcijom Hana i Barbera Produkcija i Filmejšn Studios. Prvi crtani film u kojem su se pojavili zvao se „Puss Gets the Boot“ (Maca je dobila otkaz) iz 1940. godine.

„Tom i Džeri“ se u stripu prvi put pojavljuju od 1942, a njihovo izlaženje traje do danas širom sveta. U 1980-im Vjesnikova pres agencija iz Zagreba je licencno proizvodila i objavljivala ovaj strip po scenariju Lazara Odanovića i sa crtežom Zdravka Zupana.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: RTV, Wikipedia