Uredbom italijanskog Ministarstva zdravlja od 21. septembra, Srbija je uvrštena na listu E, odnosno iz Srbije je sada moguće ući u Italiju ukoliko postoje određeni razlozi, saopštila je ambasada Italije u Beogradu.

Pixabay

Iz Srbije u Italiju može se ući uz sledeće uslove – rad, zdravstveni razlozi, studiranje, apsolutna hitna potreba i povratak na mesto boravišta, stanovanja ili prebivališta, navodi se u saopštenju.

Ulazak je moguć i osobama koje su „u dokazanoj i stabilnoj emotivnoj vezi (iako ne žive zajedno) sa državljanima Italije (EU, Šengena), ili sa fizičkim licima koja imaju stalni boravak u Italiji (osobe sa dugim boravkom) i koje su se uputile u mesto boravišta svog partnera (u Italiji), dodala je ambasada navodeći da se to ne odnosi na turistička putovanja.

Pri ulasku je neophodno pokazati ličnu izjavu. Za one koji ulaze u Italiju svakako ostaje na snazi obaveza karantina za boravke koji su duži od 120 sati, zajedno sa drugim izuzecima.

„Ovo je važan pomak koji je načinjen zahvaljujući značajnim rezultatima koje je Srbija postigla u borbi protiv korona virusa“, izjavio je ambasador Karlo Lo Kašo.

Autor: Danas