Пандемија коронавируса довела је до још једне бизарне ситуације – цена нафте на америчком тржишту пала је испод нуле. Поједини медији извештавају да се то догодило први пут у историји.

Цене нафте срушиле су се након што је економска криза, започетa пандемијом коронавируса, уништила потражњу за енергијом, пише Њујорк тајмс. To je довело до енормног повећања вишкова нафте на тржишту.

Гардијан такође извештава о највећем паду цене нафте у овом веку. Цена се, пише Гардијан, сурвала на -37,63 долара за барел на West Texas Oil, која служи као референтна тачка за одређивање цене нафте у САД.

Истовремено, према наводима Њујорк тајмса, референтна вредност нафте која ће се испоручити следећег месеца у основи се сматра безвредном. Мајска референтна вредност је заправо пала испод нуле, отишла у „негативну територију“.

То сугерише, пише Њујорк тајмс, да су људи који су имали нафту били спремни да је продају буд зашто само како би је се отарасили.

Корен проблема је, пре свега, што понестаје места за складиштење нафте. Највећи део нафте складишти се на мору, а капацитети тих складишта се полако троше.

Слична ситуација се, према писању Гардијана, догодила 2009. године када су трговци нафте на мору складиштили више од 100 милиона барела. Данас се складишти готово 160 милиона барела.

Расте и забринутост да договор постигнут 12. априла између Организације земаља извозница нафте, Русије и других произвођача неће бити довољан да спречи да тржиште буде преплављено рекордним порастом вишка нафте.

Према проценама економиста, до опоравка тржишта могло би да дође касније ове године, вероватно у другој половини 2020.

Izvor: RTS