Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas prikazu karakteristika i mogućnosti novog oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6×6 u pogonu preduzeća „Zastava TERVO“ iz Kragujevca.

mod.gov.rs

Reč je o vozilu čija je namena bezbedno prevoženje jedinica i koje poseduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svetskih rešenja u toj kategoriji.

Ministar Vulin, nakon prezentacije vozila, istakao je da je srednjoročni cilj naše vojske da se nijedan naš vojnik više ne prevozi  u kamionu pod ceradom.

“Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo, koje je u stanju da bezbedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pešadijskog naoružanja, ali i različitih mina. Malo je zemalja u svetu koje su u stanju da naprave ovakvo vozilo, ima ih desetak. Mi smo se danas učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija i posebno sam ponosan što je ovo produkt naše pameti, naših inženjera. Ovo je FAP-ova platforma, a sve što je na njoj proizvedeno je u našoj zemlji i znanjem naših inženjera”, rekao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, za vojsku je velika stvar kada je u stanju da se oprema i naoružava iz domaćih sredstava, od domaćeg znanja i pameti.

“Ova vojska više, jednostavno, nije ista. Stvari se menjaju, na bolje. Zahvaljujući velikom poverenju i ličnom doprinosu vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, sposobnosti da se obezbede značajna sredstva, Srbija je ekonomski daleko snažnija, ali Srbija je odgovornija prema sebi i svojoj vojsci. Ovo je vojska koja će moći da se nosi sa bilo kojom drugom zemljom, koja je u stanju da sačuva svog vojnika, da mu omogući da bude siguran i bezbedan”, poručio je ministar odbrane.

On je istakao da je veoma ponosan na naše inženjere, na sve koji su učestvovali u pravljenju tog prototipa i da se nada da će veoma brzo moći da kažu da uvodimo u naoružanje potpuno novo vozilo.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da vozilo M-20 6×6 predstavlja ključni faktor za obezbeđenje zaštićene mobilnosti pešadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje.

“Prva familija je već poznata, to su „Lazar“ i „Miloš“, vozila koja su bazirana na automotivnim komponentama sa nezavisnim vešanjem, od vrhunskih svetskih proizvođača i ona su u klasi borbenih vozila kakva se inače koriste u zapadnoevropskim vojskama. Druga familija je bazirana na automotivnim komponentama”, pouzdanim, robusnim, koje proizvodi naš FAP. To su vozila 6×6, kao što je ovo, i vozila 4×4. To je jedan jako kvalitetan sistem zavisnog oslanjanja mostova koji se proizvode u FAP-u, po Mercedesovoj licenci, a i ostale komponente, takođe, vrhunskog su kvaliteta – objasnio je Miloradović dodajući da opremanje vozilima iz druge familije znatno manje košta, kao i da se za isto vreme i ista sredstava može napraviti daleko veći broj vozila.

mod.gov.rs

Kada je u pitanju nivo zaštite vozila, Miloradović ističe da je dostignuti kvalitet rezultat zajedničkog rada inženjera Vojnotehničkog instituta, Zastave TERVO i FAP-a, kao i da je zadovoljan postignutim rezultatima, a zbog velikog unutrašnjeg prostoru obezbeđen je vrlo visok komfor posade koja se u njemu prevozi, 3 plus 9 vojnika.

“Vozilo ima karakteristike modularnosti koje će omogućiti da se preradi u različite namene, za prevoz teškog tereta, ranjenih itd. Moći će da nosi različite vrste naoružanja, a sa aspekta logistike bitno je da su ovo sve komponente koje se u najvećem broju proizvode u našoj zemlji”, objašnjava Miloradović.

Prema rečima poručnika Lazara Stojnića iz Sektora za klasično naoružanje Vojnotehničkog instituta, koji je rukovodilac projekta na razvoju ovog vozila, reč je o borbenom oklopnom vozilu 6X6 tipa MRAP (Mine-Resistant Ambuch Protected) i napravljeno je na platformi šasije FAP-a 2228 koja se koristi u našem naoružanju.

“Na toj platformi napravili smo jednu oklopnu varijantu koja služi za prevoz naših pešadijskih jedinica i isturanje radi dejstva u urbanoj sredini”, istakao je poručnik Stojnić.

Govoreći o nivoima zaštite, uz osnovni nivo zaštite, razvijen je i dodatni modularni oklop, koji će se, kako je dodao poručnik Stojnić, koristiti u zavisnosti od namene koju vozilo bude imalo u Vojsci Srbije.

“Kada je reč o borbenim karakteristikama ovog vozila, ima turelu 12,7 mm i otvore na bočnim stranama i krovu kao puškarnice za posadu koje se nalazi unutra i koje može da dejstvuje iz unutrašnjosti vozila”, naglasio je poručnik Stojnić dodajući da je reč o kompletno oklopljenom vozilu koje pruža zaštitu posadi i koje sa donje strane ima protivminsku zaštitu.

Tokom današnjeg obilaska, ministru Vulinu i generalu Mojsiloviću prezentovane su karakteristike novog vozila, a izveden je i kratak prikaz rada izviđačkog odeljenja prilikom zauzimanja borbenog položaja u slučaju zasede.

Današnjem prikazu su prisustvovali i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović, načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove brigadni general Miroljub Čupić, direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković i direktor preduzeća “Zastava TERVO” Zoran Adžić.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: mod.gov.rs