Od ponedeljka 18.05.2020. u vremenu 11-13 časova, Zavod za javno zdravlje Pančevo obavlja uzorkovanja za COVID-19 testiranje, stoji na njihovom zvaničnom sajtu.

Foto: Pixabay

Svi državljani Srbije koji ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države, kao i svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije –državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije a žele da napuste zemlju, državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije, grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu, kao i sva zainteresovana lica na lični zahtev
mogu se javiti Zavodu, Centar za mikrobiologiju 6.oktobra 9, Pančevo radi COVID-19 testiranja .

Cena uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata je 8225,00 dinara..

Izuzeci od obaveze plaćanja testiranja putem RT-PCR testa isključivo zbog potreba putovanja i skraćenja perioda kućne izolacije (uz dokaz koji potvrđuje neku od navedenih kategorija) su: maloletna lica državljani Republike Srbije, studenti-građani Srbije i studenti pripadnici srpske nacionalne manjine državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji; Maloletna lica uzrasta do 12 godina čiji roditelji, staratelji ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta, imaju negativan RT-PCR test ne moraju se testirati pri ulasku u Srbiju.

Putnicima se savetuje da se pre početka putovanja informišu o trenutno važećim propisima o ulasku i zdravstvenim merama u odgovarajućoj zemlji jer važenje sertifikata i vrsta testa koji se prihvata, zavisi od zahteva za ulazak i podleže odobrenju nacionalnih vlasti na odgovarajućem putničkom odredištu.

Ako su rezultati ispitivanja pozitivni, testirana lica će se blagovremeno obavestiti, a pozitivni rezultati ispitivanja moraju biti prijavljeni u skladu sa postojećim propisima.

Testovi se izvode samo na licima bez ikakvih simptoma COVID-19 (npr. groznica, kašalj) uz dokaz o uplati troškova (korisnik Zavod za javno zdravlje Pančevo, Pasterova 2, žiro račun 840-395667-19). Troškovi se mogu platiti i gotovinski u Centru za mikrobiologiju gde se obavlja uzorkovanje.

Lica koja imaju simptome COVID-19 ili su imali kontakt sa potencijalno zaraženom osobom trebala bi ostati kod kuće i stupiti u kontakt sa nadležnim lekarom.

Izvor: zjzpa.org.rs