Povećanje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 5,5 odsto, počev od 1. oktobra 2023. godine, odnosi se na sve korisnike penzija i ostalih prava.

penzioneri park

Foto: RTV Biser

Isplatu uvećanih oktobarskih penzija i ostalih prava Fond PIO će realizovati početkom novembra 2023. godine.

Iz PIO fonda naglašavaju da nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, s obzirom na to da će se uvećanje obračunati i isplatiti od strane Fonda u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.

Takođe, budućim korisnicima penzija i ostalih prava navedeno povećanje će se uračunati kroz obračun penzija i ostalih naknada, jer je opšti bod usklađen za isti iznos kao i penzije, tako da ni oni nemaju potrebe da podnose bilo kakav zahtev Fondu PIO u vezi s tim.

Svim korisnicima penzija i ostalih prava iz fonda skreću pažnju da bilo kakvo pozivanje korisnika penzija od strane raznih pojedinaca (advokati, udruženja, grupe građana … i sl.) da navedena povećanja mogu ostvariti uz njihovo posredstvo i prethodno podnošenje zahteva, jeste direktno dovođenje u zabludu penzionera, čime rizikuju određene negativne posledice za sebe i svoje naslednike.