Net King Kol je prvobitno bio vrhunski pijanista u svom King Kol triju, a potom jedan od najcenjenijih i najtiražnijih pevača.

Foto: fathipster.net

Net King Kol je rođen 1919. godine pod imenom Natanijel Adamas Kols, u Montgomeriju, glavnom gradu drževe Alabama. Kada je Net imao 4 godine, njegova porodica se preselila u Čikago. Otac je u Čikagu postao baptistički sveštenik, dok je majka svirala orgulje u crkvi, tako da je jasno od koga je Net nasledio muzikalnost i ljubav prema gospelu.

Dok je bio u osnovnoj školi, uz majku je učio sviranje klavira, a prve časove u muzičkoj školi počeo je da pohađa kada je napunio 12 godina. Kako je kasnije više puta isticao, to formalno muzičko obrazovanje proširilo mu je muzičke vidike – na časovima klavira je sa podjednakom ljubavlju svirao klasiku, gospel i džez.

Svoj prvi bend Net osniva kao tinejdžer sa bratom Edijem (svirao kontrabas), sredinom tridesetih godina prošlog veka. Tih godina, njih dvojica sve češće nastupaju po čikaškim džez klubovima, a 1936. godine prvi put ulaze u muzički studio, kada su snimili nekoliko pesama koje će kasnije biti objavljene pod imenom njegovog brata. U isto vreme kada je počeo da nastupa, Net menja ime u Net Kol, a ubrzo dodaje i ono King.

Krajem tridesetih, Net rešava da vetroviti Čikago zameni sunčanom Kalifornijom, i seli se u Long Bič, u kome osniva svoj prvi bend u kome će on biti lider, sastav “King Cole Swingers”, koji ubrzo menja ime u “King Cole Trio”.

Long Biča, Kol se seli u Los Anđeles, gde sa svojim triom nastupa po klubovima i na radio stanicama. Pored njega koji je svirao klavir, trio su činili Oskar Mur na gitari i basista Vesli Prins, kog će za vreme Drugog svetskog rata zameniti Džoni Miler, a njega kasnije Čarli Heris.

Prvi veliki hit Netu se desio 1943. godine sa folk pesmom “Straighten Up and Fly Right” koja se prodala u pola miliona primeraka, čime je postao jedan od prvih crnih pevača kojima je to pošlo za rukom. U predstojećim godinama, Kol je nizao hitove kao što su “Mona Lisa”, “Unforgettable”, “Too Young”, “Smile”, “When I Fall in Love” i mnogi drugi.

Preminuo je 1965. godine od posledica raka grla. Imao je samo 45 godina.

 

Izvor/foto: fathipster.net