Prisustvo morbila kod četiri osobe sa teritorije Smedereva potvrđeno je u referentnoj laboratoriji za morbile Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”. Radi se o tri nevakcinisane osobe i jednoj osobi nepoznatog vakcinalnog statusa. Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje Požarevac sprovodi epidemiološko istraživanje potvrđenih slučajeva.

Foto: Picabay

U skladu sa predlogom mera Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” u Republici Srbiji se sprovodi pooštren epidemiološki nadzor nad mobilama. To, pored ostalog, znači i da će se hitnom i vanrednom revizijom vakcinalne kartoteke evidentirati nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca prema uzrastu i sprovesti njihova vakcinicija MMR vakcinom. Na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila potrebno je vakcinisati sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane osobe uzrasta od 12 meseci do 18 godina u skladu sa Pravilnikom o programu obavezne imunizacije. Potrebno je vakcinisati i osetljive kontakte obolelih od morbila MMR vakcinom što pre, a najkasnije u roku od 72 sata od kontakta.

Sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje Srbije će predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama Svetske zdravstvene organizacije, iz kojih je proistekao i usvojeni plan eliminacije morbila u Srbiji.

Imajući u vidu navedene okolnosti, period zaraznosti, ostvarene kontakte, pretpostavljeni izvor infekcije, mere treba sprovoditi najmanje u periodu dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa parametrima u oceni i proceni epidemiološke situacije na teritoriji gde su potvrđeni slučajevi morbila, odnosno na teritoriji Republike Srbije.

Izvor; Batut