Luna 16 Probe, Composite Image

Na današnji dan, 1970. godine, sovjetski kosmički brod „Luna 16“ spustio se na Mesec i pokupio uzorke mesečevog tla.

Fineartamerica.com

Luna 16 je jedna od letelica iz programa Luna misija Sovjetskog Saveza. Ona je prva robotizovana letelica bez posade koja se spustila na Mesečevu površinu i na Zemlju donela 101 gram uzoraka Mesečeve prašine.

Letelica se sastojala iz dva dela. Jedan deo bio je cilindričan, sadržao je gorivo i opremu za sletanje. Drugi deo letelice koristio se da uspori letelicu pri sletanju. Letelica je imala kameru, instrumente za merenje temperature i radijacije, za komunikaciju i bušilicu za prikupljanje uzoraka.

Luna 16 prouzavala je i Mesečevu gravitaciju. Imala je dve prepravke orbite 18. i 19. septembra. Proces spuštanja na Mesec trajao je oko 6 minuta a letelica se spustila na severni deo Mora plodnosti (Mare Fecunditatis). Ovo spuštanje bilo je prvo u istoriji da se obavilo noću. Pri krajnjem momentu spuštanja brzina letelice bila je manja od 2,4 metra po sekundi i težila je 1880 kilograma. Sat vremena posle stuštanja bušilica je počela sa sakupljanjem uzoraka i za 7 minuta izbušeno je 35 centimetara u dubinu. Luna 16 je na Mesecu provela ukupno 26 sati i 25 minuta. Donji deo letelice ostao je na Mesecu i nastavio sa slanjem podataka o temperaturi i radijaciji. Drugi deo letelice koji je krenuo ka Zemlji vraćao se 3 dana bez ispravka putanje a spustio se u Kazahstanu 24. septembra 1970.

Autor: RTV „Biser“, Izvor: Vikipedija