U Srbiji je u junu, u odnosu na prethodni mesec, došlo do poskupljenja transporta, restorana, hotela, nameštaja, električne energije. Do rasta cena došlo je i u grupi rekreacija i kultura, navodi se u izveštaju Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: RTV Biser

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u junu 2021. godine, u odnosu na maj 2021. godine, u proseku su povećane za 0,3 odsto.

Potrošačke cene u junu 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 3,3 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane u proseku za 3,5 odsto.

U grupi rekreacija i kultura cene su povećane za 2,2 odsto, cene transporta veće su za 0,7 odsto, a restorana i hotela 0,6 odsto. Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana skuplji su 0,5 odsto.

Cene iz grupacije stan, voda, električna energija, gas i druga goriva i Obrazovanje veće su za 0,1 odsto.

Cene iz grupe Zdravstvo veće su za 0,3 odsto, dok su alkoholna pića i duvan i Odeća i obuća poskupeli za 0,2 odsto.

Pad cena je zabeležen u grupi Komunikacije i to 0,1 odsto.

NBS: Inflacija u skladu sa očekivanjima
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, međugodišnja inflacija je u junu usporila u odnosu na maj i iznosila je 3,3 odsto, što je u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije.

U odnosu na maj, u junu su najviše poskupeli turistički paket-aranžmani i naftni derivati, dok su, u skladu sa sezonski uobičajenim kretanjem, zabeležene niže cene svežeg povrća, navodi se na sajtu NBS.

Kako navodi NBS, bazna inflacija, indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta, nastavila je stabilno kretanje i u junu je iznosila 2,0 odsto međugodišnje, što je nepromenjeno u odnosu na maj.

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3 odsto ± 1,5 procentnih poena.