Протеклог викенда догодио се велики број саобраћајних удеса на ауто-путевима. Најчешћи узрок је умор, али и недовољно држање растојања при великим брзинама, упозоравају у МУП-у. Било је много ланчаних судара и зато надлежни покрећу акцију да се њихов број смањи.

Foto: Pixabay

Најчешће је такозвано налетање на колону возила. За три године у ланчаним сударима погинуло је око 250 људи. Стручњаци предлажу возачима да не гледају у мобилне телефоне, навигацију и не скрећу поглед, јер секунде одлучују о настанку удеса са трагичним последицама.

„С обзиром на то, да на ауто-путу није предвиђено да се јављају нека укрштања, људи возе много опуштеније. И када се на ауто-путу, и ако се, догоди незгода, онда су то обично незгоде ненормалних размера типа 200, 300 возила, а никада мање од десет возила у низу, само због тога што возачи не очекују такву радњу возила испред себе“, објаснио је професор Милан Вујанић из Комитета за безбедност саобраћаја.

На пут би требало ићи спреман, исправан и због већих колона треба увек имати исправан клима- уређај, као и напуњен мобили телефон.

Требало би правити чешће паузе, а малишане обавезно возити у прописаним седиштима, јер су казне велике у суседним земљама.

На пример, кад немате дечје седиште, у Грчкој можете платити казну и до 350 евра.

Извор: РТС